piątek, 1 czerwca 2012

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Z cyklu męskie żarcie. Za każdym razem jak wpadają koledzy do mojego M. to trzeba ich dobrze nakarmić, najlepiej czymś, na co w codziennym jadłospisie miejsca nie ma. Ja w tym czasie zjem sobie zupkę pieczarkową od Mamy ;)


Czas przygotowania: ok. 50 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki: ( forma żaroodporna 25 x 15 cm )

- ok. 1 kg ziemniaków,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 20 - 30 dkg dobrej, wiejskiej kiełbasy,
- to co jest w lodówce: u mnie kawałek chorizo i kawałek wiejskiej polędwicy,
- 2 - 3 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 10 dkg pieczarek,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 3 łyżki ketchupu pikantnego,
- parę kropli tabasco,
- pół garści świeżych listków oregano ( lub łyżka suszonego ),
- sól, pieprz,
- ok. 150 g sera startego.

Wykonanie:






















  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy ( ok. 10 min ).
  2. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Kroimy kiełbasę i dorzucamy do boczku.
  3. Gdy nam się wszystko podsmaża to bierzemy się za krojenie: u mnie polędwicy, cebuli, czosnku i pieczarek.
  4. Wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 30 minut.
  5. Następnie dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy i dodajemy ketchup z tabasco. Mieszamy, dusimy ze 2 min.
  6. Ziemniaki i farsz studzimy.
  7. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni.
  8. Foremkę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy pokrojonymi w plastry ziemniakami. 
  9. Wypełniamy farszem i posypujemy odrobiną sera żółtego. Na to układamy resztę ziemniaków i obsypujemy serem żółtym.
  10. Pieczemy ok. 40 minut - do przypieczenia sera.

Zamiast ketchupu można użyć sos beszamelowy, albo całość zapiekanki polać śmietaną 18% wymieszaną ze startym serem. Mój M. woli taką wersję, więc taką dostaje :)

Smacznego:)
K.



3 komentarze:

  1. Pyszna! bardzo lubię takie zapiekanki na bazie ziemniaków i boczku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja zapiekanka właśnie się piecze :) Troszkę zmodyfikowałam przepis. Mam nadzieję, że będzie pyszna, bo na zdjęciach wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne przepisy i bardzo dobrze przedstawione. dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*