środa, 30 maja 2012

Surówki z białej kapusty

Sezon w pełni, trzeba korzystać :)


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

- pół główki młodej kapusty,
- 1/3 dużego pęczka koperku,
- 1 nieduża cebula,
- sól,

sosy:
opcja 1:
- łyżeczka pieprzu,
- odrobina soku z cytryny,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżka oleju.

opcja 2 - sos colesławowy ;) :
- łyżeczka pieprzu,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka octu winnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka cukru pudru.

Wykonanie:










  1. Kapustę myjemy, czyścimy i kroimy. Solimy i odstawiamy na 10 minut ( miskę przykrywamy talerzem ). Następnie ugniatamy kapustę i odstawiamy jeszcze na 5 min.
  2. Cebulę i koperek kroimy.
  3. Dodajemy do kapusty i ugniatamy.
  4. Ja w tym momencie podzieliłam kapustę na pół i zrobiłam na dwa sposoby.
  5. 1 sposób: Kapustę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, pieprzem, polewamy olejem i mieszamy.
  6. 2 sposób: Wszystkie składniki wrzucamy do kapusty i mieszamy.



Gotowe :)
Smacznego :)
K.

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*