Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,- 1/3 dużego pęczka koperku,
- 1 nieduża cebula,
- sól,
sosy:
opcja 1:
- łyżeczka pieprzu,
- odrobina soku z cytryny,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżka oleju.
opcja 2 - sos colesławowy ;) :
- łyżeczka pieprzu,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka octu winnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka cukru pudru.
Wykonanie:
- Kapustę myjemy, czyścimy i kroimy. Solimy i odstawiamy na 10 minut ( miskę przykrywamy talerzem ). Następnie ugniatamy kapustę i odstawiamy jeszcze na 5 min.
- Cebulę i koperek kroimy.
- Dodajemy do kapusty i ugniatamy.
- Ja w tym momencie podzieliłam kapustę na pół i zrobiłam na dwa sposoby.
- 1 sposób: Kapustę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, pieprzem, polewamy olejem i mieszamy.
- 2 sposób: Wszystkie składniki wrzucamy do kapusty i mieszamy.
Gotowe :)
Smacznego :)
K.
Do obiadku idealna;)
OdpowiedzUsuń