piątek, 18 maja 2012

Pizza serowa z szynką bajońską i szpinakiem

Będziemy dziś spożywać alkohol ;P, więc stwierdziłam, że tłusta, serowa pizza idealnie się nadaje na tzw. podkład ;).
Enjoy :)


Czas przygotowania: 10 minut,
+ ciasto: 15 min, rośnięcie: ok. 1h,
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 minut.


Składniki:

ciasto na pizzę,
pomidorowy sos do pizzy,
- ser żółty/mozzarella - ok. 150 - 200g - starty,
- parę plasterków salami,
- 2 plastry szynki bajońskiej,
- odrobina cebuli,
- odrobina papryki,
- parę liści szpinaku,
- czosnek w płatkach.

Wykonanie:










  1. Ciasto tak rozkładamy na blaszce, żeby pozostał nadmiar wokół blachy. Sypiemy tam starty ser żółty i zawijamy.
  2. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym ( jak ktoś lubi, to można potraktować sos blenderem ).
  3. Sypiemy startym serem żółtym i układamy: salami, szynkę, cebulkę, paprykę i szpinak. Posypujemy czosnkiem w płatkach i resztą sera żółtego.
  4. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)
K.

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*