Składniki:
- 250 g dobrej mąki ( + coś w razie czego do podsypywania ),- 2 dkg zwykłych drożdży lub paczuszka suchych,
- 3/4 szklanki ciepłej wody ( powinna mieć ok. 40 stopni ),
- DOBRA oliwa z oliwek,
- łyżka soli,
- pół łyżeczki cukru,
- opcjonalnie zioła.
Najlepszą mąką do pizzy dostępną na polskim rynku jest farina:
Można ją kupić w Piotrze i Pawle i tego typu delikatesach.
Akurat jej nie miałam, więc zastępuję wtedy mąką luksusową firmy lubella.
Wykonanie:
- Drożdże suche: do ciepłej wody wsypać drożdże, pomieszać, odstawić na jakieś 10 min. Drożdże świeże: do ciepłej wody wrzucić pokruszone drożdże z odrobiną cukru i mąki. Pomieszać i odstawić na ok. 20-25 minut.
- Mąkę przesiać, lub jak nam się nie chce to potrząsać miską, żeby ją napowietrzyć. Dodać sól, cukier, zioła. pomieszać. Dodać łyżkę oliwy.
- Do mąki wlewamy odstane drożdże, mieszamy i zaczynamy wyrabiać. Ja na początku mieszam łyżką. Potem intensywnie zagniatam ciasto, podsypując mąką. Na koniec wbijam palce w ciasto, przewracam na drugą stronę, wbijam palce i tak przez parę minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto.
- Na koniec wyrobione ciasto zasypuję mąką i polewam oliwą. Odstawiamy na minimum 40 min w dość ciepłe miejsce.
- Po wyrośnięciu wykładam na polaną oliwą blachę. Naciągam palcami na blachę i odstawiam jeszcze na pół godzinki do finalnego wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*