piątek, 18 maja 2012

Ciasto na pizzę


Składniki:

- 250 g dobrej mąki ( + coś w razie czego do podsypywania ),
- 2 dkg zwykłych drożdży lub paczuszka suchych,
- 3/4 szklanki ciepłej wody ( powinna mieć ok. 40 stopni ),
- DOBRA oliwa z oliwek,
- łyżka soli,
- pół łyżeczki cukru,
- opcjonalnie zioła.

Najlepszą mąką do pizzy dostępną na polskim rynku jest farina:
Można ją kupić w Piotrze i Pawle i tego typu delikatesach.
Akurat jej nie miałam, więc zastępuję wtedy mąką luksusową firmy lubella.

Wykonanie:






  1. Drożdże suche: do ciepłej wody wsypać drożdże, pomieszać, odstawić na jakieś 10 min. Drożdże świeże: do ciepłej wody wrzucić pokruszone drożdże z odrobiną cukru i mąki. Pomieszać i odstawić na ok. 20-25 minut.
  2. Mąkę przesiać, lub jak nam się nie chce to potrząsać miską, żeby ją napowietrzyć. Dodać sól, cukier, zioła. pomieszać. Dodać łyżkę oliwy.
  3. Do mąki wlewamy odstane drożdże, mieszamy i zaczynamy wyrabiać. Ja na początku mieszam łyżką. Potem intensywnie zagniatam ciasto, podsypując mąką. Na koniec wbijam palce w ciasto, przewracam na drugą stronę, wbijam palce i tak przez parę minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto.
  4. Na koniec wyrobione ciasto zasypuję mąką i polewam oliwą. Odstawiamy na minimum 40 min w dość ciepłe miejsce.
  5. Po wyrośnięciu wykładam na polaną oliwą blachę. Naciągam palcami na blachę i odstawiam jeszcze na pół godzinki do finalnego wyrośnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*