poniedziałek, 14 maja 2012

Czerwone curry z kurczakiem i wieprzowiną

Uwielbiam tajską kuchnię. Mam nadzieję, że już wkrótce spakujemy plecaki i pojedziemy odkrywać Tajlandię i jej smaki :).
A tymczasem:

Czerwone curry z kurczakiem i wieprzowiną:


Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka,
- pół polędwiczki wieprzowej albo 3 kotlety schabowe,
- 2 papryki,
- papryczka chili,
- 2 cebule,
- mleko kokosowe ( puszka),
- przecier pomidorowy ( opakowanie ) lub pomidory z puszki,
- garść orzechów nerkowca,
- czerwona pasta curry,
- sos rybny,
- olej lub oliwa z oliwy,
- suszone liście kafiru ( limy ),
- sok z połowy limonki,
- opcjonalnie trawa cytrynowa,
- świeża kolendra i bazylia
- ryż.

Wykonanie:






  1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w paski lub w kostki. Na patelni rozgrzać: ok. 3 łyżki sosu rybnego, ok. 3 - 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki pasty curry i 1 łyżkę mleka kokosowego. Następnie wrzucić mięso.
  2. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i dorzucić do mięsa. Podsmażać 5 min.
  3. Przerzucić wszystko do garnka i ustawić na małym ogniu/ płytce. Dodać mleko kokosowe, 4 liście kafiru oraz sok z limonki. Dusić ok 10 min.
  4. W tym czasie możemy pokroić paprykę w paski i chili w plasterki ( ja zostawiam z pestkami - żeby było ostrzejsze ).
  5. Do mięsa z mlekiem kokosowym dodajemy przecier pomidorowy i dusimy kolejne 10 minut.
  6. Dodajemy paprykę i orzechy nerkowca i dusimy 20 min. Po koniec duszenia wsypujemy kolendrę i bazylią. W tym czasie gotujemy ryż.
  7. Podajemy w miseczce.
Najlepiej smakuje po paru godzinach :)


Smacznego!!!
K.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*