A tymczasem:
Czerwone curry z kurczakiem i wieprzowiną:
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,- pół polędwiczki wieprzowej albo 3 kotlety schabowe,
- 2 papryki,
- papryczka chili,
- 2 cebule,
- mleko kokosowe ( puszka),
- przecier pomidorowy ( opakowanie ) lub pomidory z puszki,
- garść orzechów nerkowca,
- czerwona pasta curry,
- sos rybny,
- olej lub oliwa z oliwy,
- suszone liście kafiru ( limy ),
- sok z połowy limonki,
- opcjonalnie trawa cytrynowa,
- świeża kolendra i bazylia
- ryż.
Wykonanie:
- Mięso umyć, oczyścić i pokroić w paski lub w kostki. Na patelni rozgrzać: ok. 3 łyżki sosu rybnego, ok. 3 - 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki pasty curry i 1 łyżkę mleka kokosowego. Następnie wrzucić mięso.
- W tym czasie pokroić cebulę w piórka i dorzucić do mięsa. Podsmażać 5 min.
- Przerzucić wszystko do garnka i ustawić na małym ogniu/ płytce. Dodać mleko kokosowe, 4 liście kafiru oraz sok z limonki. Dusić ok 10 min.
- W tym czasie możemy pokroić paprykę w paski i chili w plasterki ( ja zostawiam z pestkami - żeby było ostrzejsze ).
- Do mięsa z mlekiem kokosowym dodajemy przecier pomidorowy i dusimy kolejne 10 minut.
- Dodajemy paprykę i orzechy nerkowca i dusimy 20 min. Po koniec duszenia wsypujemy kolendrę i bazylią. W tym czasie gotujemy ryż.
- Podajemy w miseczce.
Smacznego!!!
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*