idealne śniadanko. |
Czas przygotowania: ok. 30 minut,
Czas pieczenia: 70 minut
Składniki:
( uprzedzam, że farsz zrobiłam na dwa takie filety, aby połowę zamrozić, i mieć na przyszłość - jeśli chce się wykonać farsz tylko na jednego należy użyć połowy składników )- 1 kg fileta z indyka,
- 30 dkg pieczarek,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- plaster sera żółtego,
- plaster polędwicy lub szynki ( dobrej jakościowo ),
- 2 łyżki serka topionego ( bez różnicy jakiego ),
- koperek, natka pietruszki - ilość w zależności od upodobań,
- pół kostki masła + 1 łyżka,
- pieprz, vegeta natur.
Wykonanie:
- Filet z indyka myjemy, oczyszczamy i nożem wycinamy kieszeń na farsz. Delikatnie tłuczemy z dwóch stron kieszeni. Nacieramy pieprzem i vegetą natur ( lub solą ) i odstawiamy.
- Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła. Wrzucamy pieczarki, vegetujemy, pieprzymy.
- W tym czasie kroimy cebulę, czosnek, ser i wędlinę. Dorzucamy do pieczarek.
- Chwilę podsmażamy i dorzucamy serek topiony. Dusimy jeszcze ok. 2 minut i przerzucamy do miski.
- Całość miksujemy. Koperek i natkę kroimy i dorzucamy do farszu, mieszamy.
- Filet wypełniamy farszem i zamykamy wykałaczkami lub zszywamy.
- Wkładamy do rękawa do pieczenia lub do brytfanki, na górze zostawiając łyżkę masła.
- Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie 5 - 10 minut w temperaturze 220 stopni.
- Studzimy i chowamy do lodówki. Ja połowę zamroziłam, nikt chyba nie jest w stanie zjeść w parę dni na kanapkach kilograma indyka ;)
Takie domowe sa najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuń