Czas przygotowania: 30 minut,
Czas pieczenia: 60 minut
Spód:
Składniki:
- 3 paczki ( po 65g każda ) herbatników,
- 100 g masła,
- 3 łyżeczki brązowego cukru,
- łyżka waniliowego ( lub innego ) syropu do kawy.
Wykonanie:
- Masło rozpuszczamy z brązowym cukrem,
- Herbatniki kruszymy w misce, następnie rozdrabniamy tłuczkiem bądź wałkiem na jak najmniejsze kawałeczki.
- Masło z cukrem wlewamy do herbatników, dolewamy syrop i mieszamy. Wsypujemy do tortownicy (średnica. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Składniki:
- 0,5 kg twarogu mielonego,
- 2 duże jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- tabliczka białej czekolady ( do rozpuszczenia ),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej,
- ekstrakt z wanilii ( 1 łyżka ) lub aromat waniliowy ( 0,5 łyżki ),
- sok z połowy cytryny ( można też dodać startą skórkę ),
- truskawki i maliny do dekoracji.
Wykonanie:
- Rozpuszczamy czekoladę ( w rondelku, mikrofali, kąpieli wodnej ).
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
- Wykładamy do tortownicy.
- Dekorujemy owocami ( u mnie świeże truskawki i mrożone maliny).
- Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.
Sernik to jedyne ciasto jakie je mój mąż, więc przepisów wypróbowałam wiele, ale nie wszystkie, Twój zrobię na weekend, ja używam twarożka sernikowego Pilos z Lidla, jest pyszny i w dobrej cenie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego serka użyłam :). Wcześniej robiłam z dr oetkera i nie wyszło najlepiej. Pilos ma bardzo dobre produkty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)