Czas przygotowania: 40 - 50 minut,
Czas marynowania: 2 - 24 h,
Czas pieczenia: 25 minut.
Składniki:
- filet z łososia - ok. 300g,- 0,5 kg szpinaku świeżego,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- serek kozi twarogowy 200g,
- 2 młode cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- połowa soku z cytryny,
- łyżka masła klarowanego,
- pieprz, sól.
Wykonanie:
- Filet umyć i obrać ze skóry. Podzielić na 2 lub 3 części - zależy od ilości spożywających ;). Pokropić sokiem z połowy cytryny, dodać 1 ząbek pokrojonego w kosteczkę czosnku, posypać pieprzem i włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Szpinak bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć.
- Cebule pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i również pokroić.
- Masło rozpuścić na wysokiej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek - podsmażyć 2 minutki. Stopniowo dodawać liście szpinaku. Podsmażyć, pomieszać. Dodać ser kozi. Pomieszać, poddusić ok. 3 minut. Posolić i posypać pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie podzielić na 2 lub 3 części ( odkroić cienki pasek do dekoracji ).
- Nakładać masę szpinakową, łososia, ponownie masę szpinakową i zawijać w ciasto.
- Udekorować.
- Piec w temperaturze 250 stopni przez 25 minut.
- Podawać z sałatką z roszponki.
Smacznego :)
K.
Akurat mi dziś coś szpinakowego chodziło po głowie i w pracy nie wytrzymałam i kupiłam... francuskie ciastko ze szpinakiem :) Twoja propozycja pyszna, idealna na dziś jak dla mnie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję:) Bardzo kuszący przepis!
OdpowiedzUsuń