Czas przygotowania: 10 - 15 minut,
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany,- pół szklanki oleju,
- 2 małe jajka ( ja dałam jedno duże z podwójnym żółtkiem ),
- pół szklanki brązowego cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 12 truskawek,
- opcjonalnie polewa czy inne bajery do dekoracji.
Wykonanie:
- Włączyć piekarnik i nastawić na 200 stopni.
- W misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy olej i mieszamy. Następnie dodajemy cukier, jajko i też mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
- Suche, wymieszane składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy.
- Nakładamy do papilotek i do środka każdej wkładamy truskawkę.
- Pieczemy 17 minut, po czym zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
- Posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem bądź dowolną polewą - ja użyłam polewy z białej czekolady dr oetkera. Jest to jedyna gotowa polewa jakiej używam.
K.
Pycha takie owocowe muffinki.
OdpowiedzUsuń