czwartek, 10 maja 2012

Kurczak z warzywami w sosie curry

   Szybkie, ze składników, które prawie zawsze mamy w domu. Potrawa za którą nie szaleję i robię praktycznie tylko na prośbę mojego Mężczyzny :).



Kurczak z warzywami w sosie curry z ryżem,

czyli mega szybki obiad

Składniki:

- 2 torebki ryżu,
- pierś z kurczaka wraz z polędwiczką,
- pół opakowania mrożonych warzywek do potraw chińskich,
- pół cukinii,
- parę suszonych grzybków mun(krojonych),
- 2 łyżki kiełków fasoli mung,
- olej arachidowy,
- sos sojowy,
- curry,
- kurkuma,
- chili.

Wykonanie:





  1. Grzyby mun zalać wrzątkiem. Wstawić wodę na ryż z dwoma łyżeczkami kurkumy. Mrożone warzywka wysypać na patelnię. Ugotować ryż.
  2. Umyć i pokroić kurczaka oraz cukinię. Na patelni rozgrzać ok. 5 dużych łyżek oleju z 5 dużymi łyżkami sosu sojowego.
  3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kurczaka z cukinią. Posypać ok. 4 łyżeczkami curry i 1 łyżeczką chili i podsmażyć.
  4. Po ok. 5 minutach wrzucić mrożone warzywka. A na koniec dodać kiełki fasoli mung i odlane grzyby mun.
Smacznego!!! 
K.

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*