Piersi są średnio wysmażone. Jeśli ktoś nie lubi tak podanego mięsa to wystarczy smażyć z każdej strony o ok. 2 minuty dłużej.
Polecam :)
Składniki:
- 2 piersi z kaczki ( ze skórą ),- 2 łyżki sosu teriyaki,
- łyżka oleju sezamowego lub arachidowego,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- łyżka płynnego miodu.
Dodatki:
- 4 podgotowane ziemniaki,
- łyżka oleju,
- łyżka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej,
- 4 pietruszki,
- 2 marchewki,
- łyżeczka miodu,
- łyżka ciepłej wody,
- łyżeczka oleju z pestek dyni ( jeśli nie mamy, nie zastępujemy niczym tylko pomijamy ).
Wykonanie:
Dzień przed:
- Piersi kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
- Sos teriyaki łączymy z olejem i papryką. Mieszamy i umieszczamy piersi w marynacie, w lodówce na minimum 12 godzin ( im dłużej tym lepiej ).
Dzień spożycia :) - dodatki:
- Ziemniaczki kroimy w talarki. Mieszamy z olejem i paprykami. Układamy na blaszce.
- Pietruszki i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z miodem, wodą i olejem. Układamy na blaszce.
- Pieczemy ok. 1h 20 minut w temperaturze 220 - 250 stopni.
Dzień spożycia :) - kaczka:
- Dwie godziny przed smażeniem wyjmujemy kaczkę z lodówki.
- Po tym czasie umieszczamy patelnię na średnim ogniu i układamy na niej piersi kaczki skórą do dołu.
- Smażymy tak 5 minut, następnie na chwilę zdejmujemy z ognia, odlewamy wytopiony tłuszcz i smarujemy skórę miodem. Dosmażamy po stronie skóry kolejne 5 minut.
- Następnie piersi odwracamy i smażymy jeszcze 5 minut.
- Kroimy w plasterki i podajemy.
Smacznego :)
K.
Apetyczne niezwykle! Mnie to się nawet nie chce smażyć, kładę na jabłkach i fru do piekarnika ;D
OdpowiedzUsuńNie chce się komentarz dodać, a chciałam powiedzieć, że takie apetyczne :/
OdpowiedzUsuńTaką kaczusią to ja nie pogardzę :) Mam w zamrażarce kilka piersi i nóżek, więc pewnie niebawem pójdą w ruch !
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam, ale chętnie spróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńZdjęcia super aż ma się ochotę na coś tak pysznego
OdpowiedzUsuń