Smakowo przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Kolejna produkcja w weekend :)
Składniki:
( na dwa słoiczki )
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 papryki czerwone,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryczka chilli,
- 4 średnie pomidory,
- 1 średnia marchewka,
- 1 jabłko,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- 2 szklanki wody,
- łyżka oliwy.
Wykonanie:
- Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę.
- Resztę warzyw myjemy i ścieramy na tarce lub drobno kroimy ( ja użyłam szatkownicy w robocie ). Pomidory kroimy w kostkę.
- W garnku/na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw wrzucamy czosnek, cebulę i paprykę i podsmażamy ok. 5 - 6 minut. Następnie dodajemy resztę warzyw. Podsmażamy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Doprawiamy, dolewamy szklankę wody i dalej podsmażamy bez przykrycia.
- Gdy woda odparuje dodajemy drugą szklankę wody, przykrywamy i dusimy około 30 minut.
- Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i studzimy postawione do góry nogami ( zawekują się wtedy ).
Smacznego :)
K.
Uwielbiam takie przetwory, są po prostu boskie! Jak myślę o tej chemii ze sklepu w porównaniu do tego cudeńka to aż lżej na sercu się robi :)
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, raz kupiłam gotowy ajvar i był rewelacyjny. A cóż dopiero takie domowe cudo, jak Twoje... Muszę i ja w końcu zrobić.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze, ale z chęcią bym skosztowała.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze czego takiego, ale chętnie bym spróbowała, podobnie jak Bo(ro)n Appetit :-)
OdpowiedzUsuń