Od kilku lat próbowałam zrobić idealny barszczyk ukraiński. Udało się! Myślę, że to głównie dzięki zakwasowi buraczanemu ( który sam w sobie jest tak pyszny, że mogłabym wypić cały słoik ) i dzięki zabieleniu cudowną śmietaną od Pani Beatki z Le Targu.
Zakwas buraczany należy nastawić minimum 4 dni przed gotowaniem zupy. Jeśli nie ma na to czasu, to można dodać w zamian łyżkę octu ( efekt nie jest ten sam niestety :( ).
Zakwas buraczany inaczej barszcz kiszony:
Składniki:
- 3 buraki,
- 1 pietruszka,
- 2 plastry selera,
- 6 ząbków czosnku,
- parę ziaren ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- parę ziaren pieprzu ( użyłam kolorowego ),
- pół łyżki cukru,
- łyżka soli,
- woda letnia przegotowana ok. 1,5 litra,
- 2 łyżki wody z ogórków kiszonych ( opcjonalnie - przyspiesza zakwaszanie ).
Wykonanie:
- Pietruszkę, selera obieramy i kroimy w plastry. Umieszczamy w misce/słoiku ( poj. ok. 2 litry ).
- Czosnek obieramy i dorzucamy do miski.
- Zakładamy rękawiczki ( używam jednorazowych ) i obieramy a następnie kroimy w plastry buraki. Umieszczamy w misce. Dodajemy przyprawy.
- W innym naczyniu rozpuszczamy cukier i sól w wodzie. Zalewamy nią warzywa i opcjonalnie dodajemy odrobinę soku z ogórków kiszonych.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 dni.
- Po tym czasie barszczyk przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Można dodać łyżeczkę octu, aby barszcz nie stracił barwy.
Barszcz rosyjski:
Składniki:
- szponder wołowy,
- ziele angielskie ok. 5 szt,
- liść laurowy ok. 3 szt.,
- 3 ziemniaki,
- 100 g boczku wędzonego,
- 3 łyżki masła,
- 3 buraki,
- 1,5 marchewki,
- 1 pietruszka,
- plaster selera,
- kawałek białej kapusty ( orientacyjnie użyłam 1/6 główki ważącej 1,2kg ),
- 1 cebula,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 szklanki zakwasu buraczanego,
- 3 łyżki śmietany gęstej,
- sól, pieprz - ilość dowolna wg uznania,
- opcjonalnie koperek do posypania.
Wykonanie:
- Szponder myjemy i zalewamy zimną wodą do przykrycia. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy ziele i listek.
- W tym czasie bierzemy się za krojenie. Wszystkie warzywa obieramy ( buraki najlepiej zostawić na sam koniec ). Ziemniaki kroję w kosteczkę, odkładam. Marchewkę, pietruszkę i selera też kroimy w kosteczkę - wrzucamy do wspólnej miski. Następnie szatkujemy kapustę i kroimy drobniutko cebulę. Dorzucamy do jarzyn.
- Następnie kroimy boczek w średnią kostkę. Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki. Jednego buraka kroimy w kostkę, dwa ścieramy na tarce ( grube oczka ).
- Na głęboką patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy. Następnie dodajemy masło i wrzucamy buraki. Podsmażamy. Następnie dodajemy resztę warzyw ( bez ziemniaków ). Mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.
- Dodajemy przecier i mieszamy. Podduszamy do miękkości warzyw.
- Gdy mięso w garnku będzie już miękkie to wyjmujemy je i studzimy. Do garnka wrzucamy ziemniaki. A następnie podduszone warzywa z patelni. Mieszamy i gotujemy ok. 30 minut.
- Dodajemy zakwas buraczany i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę ( trochę zupy mieszamy w kubku ze śmietaną i dodajemy do garnka ) i doprawiamy. Jeśli będzie za mało kwaśna to dodajemy więcej zakwasu.
Smacznego :)
K.
To musi być pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego barszczyku, ale na pewno musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuń