poniedziałek, 4 lutego 2013

Barszcz rosyjski

... czyli barszcz ukraiński bez fasoli :).
Od kilku lat próbowałam zrobić idealny barszczyk ukraiński. Udało się! Myślę, że to głównie dzięki zakwasowi buraczanemu ( który sam w sobie jest tak pyszny, że mogłabym wypić cały słoik ) i dzięki zabieleniu cudowną śmietaną od Pani Beatki z Le Targu.
Zakwas buraczany należy nastawić minimum 4 dni przed gotowaniem zupy. Jeśli nie ma na to czasu, to można dodać w zamian łyżkę octu ( efekt nie jest ten sam niestety :( ).





Zakwas buraczany inaczej barszcz kiszony:


Składniki:


- 3 buraki,
- 1 pietruszka,
- 2 plastry selera,
- 6 ząbków czosnku,
- parę ziaren ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- parę ziaren pieprzu ( użyłam kolorowego ),
- pół łyżki cukru,
- łyżka soli,
- woda letnia przegotowana ok. 1,5 litra,
- 2 łyżki wody z ogórków kiszonych ( opcjonalnie - przyspiesza zakwaszanie ).

Wykonanie:


  1. Pietruszkę, selera obieramy i kroimy w plastry. Umieszczamy w misce/słoiku ( poj. ok. 2 litry ).
  2. Czosnek obieramy i dorzucamy do miski.
  3. Zakładamy rękawiczki ( używam jednorazowych ) i obieramy a następnie kroimy w plastry buraki. Umieszczamy w misce. Dodajemy przyprawy.
  4. W innym naczyniu rozpuszczamy cukier i sól w wodzie. Zalewamy nią warzywa i opcjonalnie dodajemy odrobinę soku z ogórków kiszonych.
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 dni.
  6. Po tym czasie barszczyk przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Można dodać łyżeczkę octu, aby barszcz nie stracił barwy.

Barszcz rosyjski:


Składniki:

- szponder wołowy,

- ziele angielskie ok. 5 szt,
- liść laurowy ok. 3 szt.,

- 3 ziemniaki,

- 100 g boczku wędzonego,
- 3 łyżki masła,
- 3 buraki,
- 1,5 marchewki,
- 1 pietruszka,
- plaster selera,
- kawałek białej kapusty ( orientacyjnie użyłam 1/6 główki ważącej 1,2kg ),
- 1 cebula,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,

- 2 szklanki zakwasu buraczanego,
- 3 łyżki śmietany gęstej,
- sól, pieprz - ilość dowolna wg uznania,
- opcjonalnie koperek do posypania.

Wykonanie:

  1. Szponder myjemy i zalewamy zimną wodą do przykrycia. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy ziele i listek.
  2. W tym czasie bierzemy się za krojenie. Wszystkie warzywa obieramy ( buraki najlepiej zostawić na sam koniec ). Ziemniaki kroję w kosteczkę, odkładam. Marchewkę, pietruszkę i selera też kroimy w kosteczkę - wrzucamy do wspólnej miski. Następnie szatkujemy kapustę i kroimy drobniutko cebulę. Dorzucamy do jarzyn.
  3. Następnie kroimy boczek w średnią kostkę. Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki. Jednego buraka kroimy w kostkę, dwa ścieramy na tarce ( grube oczka ).
  4. Na głęboką patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy. Następnie dodajemy masło i wrzucamy buraki. Podsmażamy. Następnie dodajemy resztę warzyw ( bez ziemniaków ). Mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.
  5. Dodajemy przecier i mieszamy. Podduszamy do miękkości warzyw.
  6. Gdy mięso w garnku będzie już miękkie to wyjmujemy je i studzimy. Do garnka wrzucamy ziemniaki. A następnie podduszone warzywa z patelni. Mieszamy i gotujemy ok. 30 minut.
  7. Dodajemy zakwas buraczany i przyprawiamy solą i pieprzem.
  8. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę ( trochę zupy mieszamy w kubku ze śmietaną i dodajemy do garnka )  i doprawiamy. Jeśli będzie za mało kwaśna to dodajemy więcej zakwasu.
Smacznego :)
K.


2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*