czwartek, 21 lutego 2013

Pieczone ziemniaczki Hasselback

Idealny dodatek do obiadu. Są pyszne i same się robią :). Gorąco polecam :)



Składniki:

- kilka ziemniaków średniej wielkości,
- kilka ząbków czosnku,
- 50 g masła,
- sól morska, pieprz do smaku,
- opcjonalnie gałązka rozmarynu do pieczenia.

Wykonanie:


  1. Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy.
  2. Każdego po kolei kładziemy na łyżce drewnianej i nacinamy - łyżka jest po to, aby ziemniak się nie rozpadł - nóż zatrzymuje się na łyżce.
  3. Ziemniaki układamy na blaszce/w naczyniu żaroodpornym.
  4. Piekarnik nastawiamy na 180 - 200 stopni ( w zależności od wielkości ziemniaków ).
  5. Czosnek kroimy w plasterki i wciskamy w ziemniaczki. Solimy, posypujemy pieprzem. Na wierzchu każdego ziemniaka układamy po kawałeczku masła.
  6. Pieczemy ok. 1,5 godziny co jakiś czas smarując ziemniaki wytopionym masłem.
Smacznego,
K.

6 komentarzy:

  1. Ha ha ja uwielbiam wszystko co się samo robi w kuchni :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. te ziemniaki zawsze wzbudzają mój zachwyt:) a więc: achhhhhhhhhhhhh!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ziemniaki, muszę koniecznie wypróbować !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dobre są, robiłam. Trzeba powtórzyć;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, wspaniale wyglądają te ziemniaczki. Zdecydowanie wolę taką formę od puree, z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam! Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ziemniaki cudo, ale inne składowe talerza też niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*