środa, 20 lutego 2013

Muffiny czekoladowo - bananowe

Lubię wypieki spontan total - wychodzą najlepiej :). Wszystkie muffiny, które piekę są robione mega spontaniczne. Wrzucam wszystko co mam pod ręką, w proporcjach na oko. Z tego właśnie powodu nie udało mi się jeszcze nigdy powtórzyć udanego wypieku babeczek. Zaczynam zapisywać przepisy!





Składniki:

mokre:
- 2 duże, dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła z tabliczką gorzkiej czekolady,
- 2 małe jajka,
- 4 łyżki mleka.
suche:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru pudru,
- łyżka kakao,

- 25 g białej czekolady,
- 25 g mlecznej czekolady,
- łyżka mini pianek.

Wykonanie:


  1. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z masłem.
  2. Banany rozgniatamy widelcem.
  3. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  4. W jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche.
  5. Czekoladę białą i mleczną kroimy w małą kostkę lub siekamy.
  6. Składniki suche wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko połączenia składników. Dosypujemy do nich czekoladę i mini pianki.
  7. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto - do ok. 3/4 wysokości.
  8. Pieczemy 20 minut.
Smacznego!
K.




 

3 komentarze:

  1. Słusznie, słusznie - zapisuj!:) Już chciałam je upiec dla mojej Połowy, zwłaszcza, że mam zapas bananów, ale niestety - brak czekolady w potrzebnej ilości:/ Ale z przepisu na pewno skorzystam - banany, czekolada...muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobre wychodzi to trzeba zapisywać! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*