poniedziałek, 18 lutego 2013

Muffinki bananowe dla Alergika

Byłam w szoku, że wyszły i podobno były smaczne :). Pieczone dla Małego Księcia uczulonego na gluten, mleko i cukier. Enjoy :)





Składniki:

- 2 banany,
- 1/3 szklanki miękkiego lub roztopionego masła klarowanego,
- 2 małe jajka lub jedno duże,
- 5 łyżek syropu z agawy,
- szklanka wiórków kokosowych,
- 2 szklanki mąki bezglutenowej ( użyłam mixu ),
- łyżeczka kamienia winnego lub pół łyżeczki sody,
- łyżka kakao/karobu.

Wykonanie:


  1. Banany rozgniatamy widelcem i energicznie mieszamy z masłem i jajkami. Dodajemy syrop z agawy i jeszcze chwilę intensywnie mieszamy.
  2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  3. W drugiej misce łączymy składniki sypkie: wiórki, mąkę, spulchniacz i opcjonalnie kakao. Wymieszane składniki sypkie wsypujemy do mokrych i mieszamy krótko widelcem - tylko do połączenia składników.
  4. Przekładamy do papilotek i pieczemy 20 - 25 minut.
Smacznego!
K.

1 komentarz:

  1. Nie mam wątpliwości, że były smaczne:)Banany, kokos.... Mmmmmmam ochotę na jedną albo ... dwie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*