To moja pierwsza propozycja. Taka na szybko, ponieważ wystarczy tylko tydzień leżakowania i jest gotowa. Muszę przyznać, że jest bardzo smaczna i ma moc. Trzeba tylko uważać przy dawkowaniu :)
Czas leżakowania: tydzień.
Składniki:
- sok wyciśnięty z 10 cytryn,
- skórka z 3 cytryn,
- 1/3 szklanki miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 litra wody mineralnej,
- 1 l spirytusu.
Wykonanie:
- Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem.
- Wyciskamy sok.
- 3 cytryny obieramy ze skórki za pomocą obieraczki. Ważne jest to, aby była to sama skórka, bez białej części. Skórkę umieszczamy w słoju.
- W garnku umieszczamy: sok z cytryn, miód i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przelewamy do słoja.
- Dolewamy wodę, mieszamy.
- Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na 7 dni w zacienione miejsce.
- Po tym czasie nalewkę odcedzamy za pomocą gazy i przelewamy do butelek.
Smacznego :)
K.
My z mężem robimy na wódce, ale jednak jest słabsza :) A dzisiaj próbowałam z cytrusów. I wyszła jeszcze lepsza niż cytrynówka, pycha :)
OdpowiedzUsuńTylko dwa dni leżakowania i można pić :))))
Brzmi pysznie i upojnie :) Jeśli masz ochotę to zobacz na mój przepis na cytrynówkę:
OdpowiedzUsuńhttp://beatriczenkiczen.blogspot.com/2012/11/cytrynowka-napredce-nalewka-z-przepisu-m.html
Z cytrynówką wiążą się miłe wspomnienia, więc może czas najwyższy nastawić :-)
OdpowiedzUsuńDomowa cytrynówka, pycha!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam nalewek, ale chyba zacznę:) Kusisz:) W dodatku sprawa nie wydaje się skomplikowana:)
OdpowiedzUsuńNalewki są banalne, jedynie bardzo nie lubię odsączania za pomocą gazy. No ale trudno, można się poświęcić ;).
UsuńCo tam odsączanie, 2-3 razy w tygodniu walczę z gazą robiąc mleko kokosowe:)
UsuńPiękny kolor :) Fajny sposób, muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietna! Nalewki lubię chyba bardziej robić niż pić ;) Swoją cytrynówką przypomniałaś mi, że miałam pokazać moją, idę pykać foty ;)
OdpowiedzUsuńJa też wolę robić niż pić :). Czekam na Twój sposób na cytrynówkę :). Mi kolejna się robi - z dużą ilością miodu i imbirem, a dziś wstawiłam ananasówkę :)
UsuńUwielbiam cytrynówkę! Też robię na spirytusie.
OdpowiedzUsuńRobiłam też kiedyś cytrynówkę z miętą - bardzo ciekawy smak ;)