Składniki:
na 4 - 6 osób
- łyżka oliwy z oliwek,
- 500 g mięsa mielonego wołowego ( zmieliłam kawałek udźca ),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- 1 marchewka,
- plaster selera,
- 1 pomidor,
- kieliszek czerwonego wina wytrawnego ( opcjonalnie ),
- szklanka bulionu wołowego,
- łyżka sosu woncester,
- łyżeczka tymianku,
- listek laurowy.
warstwa ziemniaczana:
- ok. 0,8 kg ziemniaków,
- pół szklanki mleka,
- łyżeczka masła,
- 200 g dobrego cheddara,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Cebulę, czosnek i papryczkę chilli obieramy i kroimy w kostkę.
- Marchewkę i selera obieramy i ścieramy na tarce.
- Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy.
- Dodajemy warzywa i podsmażamy na małym ogniu razem z mięsem. Gdy będą już miękkie - dodajemy wino.
- Po ok. 5 minutach dodajemy bulion, sos woncester i zioła. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
- Podsmażamy do odparowania wody.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Ser ścieramy na tarce - grube oczka.
- Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
- Robimy puree z ziemniaków z dodatkiem mleka i masła.
- Dodajemy ser, przyprawiamy gałką i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, a następnie ziemniaki.
- Pieczemy ok. 35 minut.
Smacznego :)
K.
Faktycznie męska rzecz ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapiekankę w takim wydaniu!:D super
OdpowiedzUsuńPan narzeczony uwielbia wszelkie ziemniaczane zapiekanki! Coś czuję, ze będę zmuszona mu i tę upichcić :D ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie - sycąca i smaczna :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie ;D
OdpowiedzUsuńrobię podobną tylko z mniejszej ilości składników, Twoja zapowiada się bardzo ciekawie, będzie jedzona!:)
OdpowiedzUsuń