czwartek, 14 lutego 2013

Cottage Pie czyli zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

Typowa angielska potrawa. Bardzo sycąca i smaczna. Idealna na obiad w sporej rodzinie. Dobrze się mrozi. Same zalety! :) Mężczyźnie baaardzo smakowała i na stałe trafi do naszego jadłospisu. Polecam wszystkim :)




Składniki:

na 4 - 6 osób

warstwa mięsna:

- łyżka oliwy z oliwek,
- 500 g mięsa mielonego wołowego ( zmieliłam kawałek udźca ),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- 1 marchewka,
- plaster selera,
- 1 pomidor,
- kieliszek czerwonego wina wytrawnego ( opcjonalnie ),
- szklanka bulionu wołowego,
- łyżka sosu woncester,
- łyżeczka tymianku,
- listek laurowy.

warstwa ziemniaczana:

- ok. 0,8 kg ziemniaków,
- pół szklanki mleka,
- łyżeczka masła,
- 200 g dobrego cheddara,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:


  1. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Marchewkę i selera obieramy i ścieramy na tarce. 
  3. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy.
  5. Dodajemy warzywa i podsmażamy na małym ogniu razem z mięsem. Gdy będą już miękkie - dodajemy wino. 
  6. Po ok. 5 minutach dodajemy bulion, sos woncester i zioła. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
  7. Podsmażamy do odparowania wody.
  8. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  9. Ser ścieramy na tarce - grube oczka.
  10. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
  11. Robimy puree z ziemniaków z dodatkiem mleka i masła.
  12. Dodajemy ser, przyprawiamy gałką i pieprzem.
  13. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, a następnie ziemniaki.
  14. Pieczemy ok. 35 minut.
Smacznego :)
K.





6 komentarzy:

  1. uwielbiam zapiekankę w takim wydaniu!:D super

    OdpowiedzUsuń
  2. Pan narzeczony uwielbia wszelkie ziemniaczane zapiekanki! Coś czuję, ze będę zmuszona mu i tę upichcić :D ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie - sycąca i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobną tylko z mniejszej ilości składników, Twoja zapowiada się bardzo ciekawie, będzie jedzona!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*