wtorek, 26 lutego 2013

Bananowe muffinki z pistacjami dla Alergika i NieAlergika

Ostatnio trochę eksperymentuję z daniami dla Alergików. Mam takiego jednego Młodego Mężczyznę, który nie toleruje glutenu, cukru, nabiału. Mam plan, aby wyszkolić się bardziej w gotowaniu bez tych składników, żeby móc mu jak najwięcej przygotować. Warto, bo to super chłopak :)




Składniki dla Alergika:

( na 8 małych babeczek )

- 1 dojrzały banan,
- 1 jajko,
- 4 łyżki oleju z pestek/rozpuszczonego masła klarowanego,
- 3 łyżki syropu z agawy,

- szklanka mąki bezglutenowej,
- łyżeczka proszku do pieczeniea eko,
- 1/3 szklanki poppingu z amarantusa,
- 3 łyżki dozwolonych orzechów.


Składniki dla NieAlergika:

( na 8 małych babeczek )

- 1 dojrzały banan,
- 1 jajko,
- 4 łyżki oleju z pestek,
- 3 łyżki syropu z agawy,

- pół szklanki szklanki mąki żytniej razowej,
- pół szklanki płatków jęczmiennych,
- łyżeczka proszku do pieczenia eko,
- 1/3 szklanki poppingu z amarantusa,
- 3 łyżki dowolnych orzechów.



Wykonanie:


  1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  2. W jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche.
  3. Suche przesypujemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników.
  4. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
K.


8 komentarzy:

  1. Dobrze mieć kogoś, kto tak będzie o nas dbał i nam dogadzał, ja bym była w niebie :D Śliczne foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, po prostu świetne! Słyszałam właśnie, że u wielu dzieci z autyzmem niesamowite efekty przynosi dieta. Dobrze ma Karolek z Tobą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię muffiny z bananami.
    a Twój przepis jest bardzo dobry dla wszystkich. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie urosły, a jakiej mąki bezglutenowej użyłaś? Fajnie że "super chłopak" może jeść jajko i orzechy to bardzo rozszerza możliwości tworzenia. Życzę wielu pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miksu mąk bezglutenowych z Kuchni Świata

      Usuń
  5. Mmmmm, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*