Mam dla Was szybką propozycję obiadową. Danie jest sprzed jakiś 2 tygodni albo i trzech. Zdjęcia się zawieruszyły ;). Zawsze robię tego typu obiadki, gdy mam sporo pracy, a ciepły lunch się przyda. Bardzo dobry jest też po odgrzaniu w mikrofali ( Mężczyzna potwierdza ;) ).
Składniki:
( na 4 porcje, w tym dwie męskie ;) )- 4 gniazda razowego tagliatelle,
- 2 łyżki oliwy,
- 400 g podudzi z kurczaka ( bez kości i skóry ),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g mrożonego szpinaku w liściach,
- 5 pomidorów suszonych,
- 100 g gorgonzoli piccante,
- pieprz do smaku,
- ser do posypania ( parmezan ).
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Przyprawiamy.
- Czosnek zgniatamy i kroimy w drobna kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki.
- Nastawiamy wodę na makaron.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulkę. Podsmażamy na małym ogniu. Po dwóch minutach dodajemy kurczaka. Smażymy.
- Dodajemy szpinak i wszystko razem podsmażamy.
- Makaron wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy.
- Do mięsa ze szpinakiem dodajemy połamaną gorgonzolę, mieszamy.
- Pomidory suszone kroimy w plasterki i dodajemy do dania.
- Makaron odlewamy i dodajemy do szpinaku itp. Mieszamy.
- Nakładamy na naczynie, posypujemy serem i podajemy.
Smacznego :)
K.
coś jak pasta pollo:) lubię to.
OdpowiedzUsuńNieźle wygląda, jak na 2-3 tygodniowe ;D
OdpowiedzUsuńpyszniki obiadek:)
OdpowiedzUsuń