poniedziałek, 25 lutego 2013

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Właśnie wróciłam od lekarza. Jutro od rana znów to samo. Polska służba zdrowia przyprawia mnie o mdłości. I mówię tu o pseudo prywatnych placówkach. Nikt nic nie wie, jeden odsyła do drugiego. Jakbym była takim projektantem jak oni lekarzami to niejeden gazociąg by już wybuchł. To tyle na temat.

Mam dla Was szybką propozycję obiadową. Danie jest sprzed jakiś 2 tygodni albo i trzech. Zdjęcia się zawieruszyły ;). Zawsze robię tego typu obiadki, gdy mam sporo pracy, a ciepły lunch się przyda. Bardzo dobry jest też po odgrzaniu w mikrofali ( Mężczyzna potwierdza ;) ).





Składniki:

( na 4 porcje, w tym dwie męskie ;) )

- 4 gniazda razowego tagliatelle,

- 2 łyżki oliwy,
- 400 g podudzi z kurczaka ( bez kości i skóry ),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g mrożonego szpinaku w liściach,
- 5 pomidorów suszonych,
- 100 g gorgonzoli piccante,
- pieprz do smaku,
- ser do posypania ( parmezan ).

Wykonanie:


  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Przyprawiamy.
  2. Czosnek zgniatamy i kroimy w drobna kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki.
  3. Nastawiamy wodę na makaron.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulkę. Podsmażamy na małym ogniu. Po dwóch minutach dodajemy kurczaka. Smażymy.
  5. Dodajemy szpinak i wszystko razem podsmażamy.
  6. Makaron wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy.
  7. Do mięsa ze szpinakiem dodajemy połamaną gorgonzolę, mieszamy.
  8. Pomidory suszone kroimy w plasterki i dodajemy do dania.
  9. Makaron odlewamy i dodajemy do szpinaku itp. Mieszamy.
  10. Nakładamy na naczynie, posypujemy serem i podajemy.
Smacznego :)
K.


3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*