Przygotowanie: ok. 2,5 godziny + marynowanie
Składniki:
- kaczka ( 1,5 - 2 kg ),marynata:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy cytryny,
- 1,5 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka estragonu,
- 1 łyżeczka cząbru,
- sól, pieprz,
nadzienie:
- 2 twarde, kwaśne jabłka,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
- Kaczkę myjemy i usuwamy pozostałości po piórkach. Przyda się pęseta :). Piersi luzujemy ( hmmm, dziwnie to brzmi:P )
- Składniki marynaty mieszamy i nacieramy kaczkę z zewnątrz i w środku. Odkładamy do lodówki na minimum 30 minut, ale może to być też cała noc.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Mieszamy z żurawiną, sokiem z cytryny i miodem.
- Nadziewamy kaczkę, po czym wkładamy ją do rękawa do pieczenia ( albo do brytfanki ).
- Pieczemy 1,5 godziny po czym rozcinamy lub zdejmujemy rękaw i pieczemy jeszcze 30 minut podlewając kaczkę wytopionym tłuszczem.
- Podajemy z czym mamy ochotę, ja akurat podałam kaczkę z karmelizowaną marchewką :)
Smacznego :)
Niezła porcyjka, ledwo się na talerzu mieści ;) Smakowita kaczka, żałuję, że przegapiłem i nie kupiłem jej w końcu.
OdpowiedzUsuń