poniedziałek, 10 września 2012

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Sosik idealny sam, z makaronem czy też do polędwiczki wieprzowej. Jest pyszny, aromatyczny i nie wymaga dużo pracy :).
Grzybów aktualnie dużo nie ma. Czekamy na trochę deszczu i wysyp. Wtedy zacznie się kucharzenie :)



Przygotowanie: 1,5 godziny




Składniki:

- ok. 1,5 kg grzybów leśnych ( tu podgrzybki ),
- 4 duże cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- olej z pestek winogron  ( diet version ) lub masło klarowane 4,5 łyżek,
- kubek jogurtu naturalnego gęstego ( diet version ) lub śmietany 18%,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz - wg uznania ( tu użyto łyżeczki soli i łyżki pieprzu ).

Wykonanie:


  1. Grzyby oczyścić i umyć. Większe grzyby pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i zgnieść.
  3. W dużym garnku, na małym ogniu i najlepiej płytce rozgrzać tłuszcz. Wrzucić pokrojoną cebulę, grzyby i czosnek.
  4. Przyprawić i dusić ok. godziny.
  5. Po tym czasie dodać jogurt lub śmietanę i gotowe :)

Smacznego :)
K.

Wpis dodaję do akcji Szybkie Gotowanie:

4 komentarze:

  1. O matko, jak ja uwielbiam grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jakie to musi być pyszne! Moje smaki, bo uwielbiam taki sos i w dodatku tak gęsty, jak Twój na zdjęciu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkie rodzaju potrawy grzybowe i pozwoliłam sobie podkraść ten przepis na potrzeby obiadowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ten smak!!! Skatowałaś mnie z samego rana :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*