poniedziałek, 3 września 2012

Marynowana cukinia z curry

Jeden ze sposobów przerobienia cukinii. Wyszła bardzo fajnie, trochę żałuję, że nie pokroiliśmy jej w słupki - byłaby to genialna dekoracja :)


Przygotowanie: <3h p="p">



Składniki:

- 1 bardzo duża cukinia,
- 2 ostre papryczki ( z pestkami ),
- 1 kukurydza ( opcjonalnie ),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soli,
- pół opakowania przyprawy curry ( uczulam na czytanie składu - żeby sól nie była pierwszym składnikiem, i żeby nie było glutaminianu sodu, mi osobiście najbardziej odpowiada przyprawa curry firmy Kotanyi ),
- 2 łyżki papryki ostrej,
- pół łyżeczki pieprzu.

Zalewa:
- 0,5 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki octu,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżeczki gorczycy.

Przygotowanie:


  1. Cukinię myjemy, kroimy na plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na ok. godzinę.
  2. Po tym czasie odlewamy powstałą wodę i wsypujemy curry, paprykę ostrą i pieprz. Mieszamy.
  3. Kukurydzę obieramy, myjemy i łamiemy na parę części. Papryczki i czosnek kroimy w plasterki. Wszystko dorzucamy do cukinii i odstawiamy na ok. 30 min.
  4. Wyparzone słoiki napełniamy cukinią.
  5. Zalewa: w garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki.
  6. Pasteryzacja: na dno garnka kładziemy ściereczkę, napełniamy wodą ( aby była do wysokości ok. 1 cm pod nakrętką słoików ). Wodę doprowadzamy do podobnej temperatury jaką ma zawartość słoiczków. W garnku umieszczamy słoiki - nie powinny się stykać, i na maleńkim ogniu utrzymujemy temperaturę ok. 90 stopni przez 40 - 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, w razie potrzeby dokręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
K.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*