środa, 26 września 2012

Pikantne roladki ze schabu na łagodnych, duszonych warzywach

Danie, które powstało przypadkowo ( czyszczenie lodówki ) i okazało się być strzałem w dziesiątkę. Mimo, iż nie jestem fanką wieprzowiny, to bardzo mi smakowało :), a mój M. powiedział, że mega, mega, mega :).


Przygotowanie: ok. 1,5 godziny




Składniki:

- 6 kotletów schabowych,
- 3 łyżeczki harissy,
- mozzarella ( 1 opak. ),
- 6 plasterków dowolnej szynki,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,

"ratatuj":
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1,5 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka biała,
- pół papryki czerwonej,
- 200g kurek,
- 2 pomidory,
- 1/4 średniej cukinii,
- sok z połowy limonki,
- 0,5 łyżeczki estragonu,
- 1,5 łyżeczki cząbru,
- 1 łyżeczka mięty.

Wykonanie:
















  1. Kotlety rozbijamy i smarujemy harissą. Odstawiamy do lodówki,
  2. Kroimy cebulę i miażdżymy czosnek. W garnku rozgrzewamy olej.
  3. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy.
  4. W tym czasie kroimy paprykę i cukinię w słupki. Dorzucamy do garnka. Dodajemy sok z limonki oraz przyprawy.
  5. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy oczyszczone kurki oraz sparzone i obrane pomidory.
  6. Dusimy ok. 30 - 35 minut.
  7. Na kotlety kładziemy szynkę i kawałek mozzarelli. Zawijamy.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron.
  9. Smażymy najpierw stroną łączenia ( ładnie się zasklepi ). Przykrywamy.
  10. Następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony ( też z przykrywką ).
  11. Warzywa układamy na talerzu. Na nich układamy roladki.
Smacznego :)
K.



5 komentarzy:

  1. ochhh jak apetycznie wyglada:) slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, ślinotoku po nocy dostałem, pycha takie roladki, z ciągnącą mozarellą i ostrą harissą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle smakowite czyszczenie lodówki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam się na to danie, niesamowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*