czwartek, 31 stycznia 2013

Ciasto francuskie nadziane sosem z mieloną wołowiną i chorizo

Potrzebowałam przygotować coś do jedzonka, co nie zabierze mi dużo czasu w kuchni - czyli będzie się robić samo. Musiało też być dobre na następny dzień - na lunch. To danie właśnie takie jest, dusi się dość długo, ale należy poświęcić jedynie maksymalnie 15 minut na przygotowanie składników.

Z podanego przepisu wychodzi sporo sosu: na 3 duże nadziane ciasta francuskie i dwie porcje makaronu razowego.





Składniki:

sos:
- łyżka oliwy
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- papryczka chilli,
- 500 g chudego mięsa mielonego wołowego,
- 1 pietruszka,
- plaster selera,
- kawałek chorizo piccante - tu ok. 7cm,
- 1 puszka pomidorów,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano - ilość wg uznania.

- 1 opakowanie ciasta francuskiego ( na 3 spore porcje ).

Wykonanie:


  1. Cebulę i czosnek siekamy. Papryczkę kroimy w plasterki.
  2. Oliwę rozgrzewamy na wysokiej patelni. Wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę, podsmażamy.
  3. Mięso myjemy, osuszamy i dorzucamy na patelnię, mieszamy rozdrabniając. Zostawiamy na małym ogniu.
  4. Pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce ( grube oczka ). Chorizo obieramy ze skóry i kroimy w półplasterki. 
  5. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pietruszkę i selera, mieszamy. Po paru minutach dodajemy chorizo, mieszamy i dowolnie przyprawiamy( ja dodałam szczyptę soli i pieprzu, łyżkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej, garstkę świeżej bazylii i łyżeczkę oregano ).
  6. Mieszamy i dodajmy puszkę pomidorów. Możemy delikatnie sos podlać wodą. Przykrywamy i dusimy minimum 30 min - najlepiej 2h.
  7. Po tym czasie sos studzimy. 
  8. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni.
  9. Ciasto francuskie kroimy na 3 części. Na każdą nakładamy sos i zawijamy.
  10. Wierzch smarujemy odrobiną wody przed włożeniem do piekarnika.
  11. Piec ok. 25 minut. 



Smacznego :)
K.

6 komentarzy:

  1. pyszności! porywam taka bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zastanawiałam się właśnie czym nadziać takie bułeczki. Fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto francuskie jest niezastąpione.Ciekawa Twoja propozycja!Zdecydowanie za rzadko jem wołowinę!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielaczku,

    spadłaś mi z nieba z tym przepisem!
    Akurat mam w lodówce oryginalne chorizo przywiezione prosto z Hiszpanii i nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Teraz już wiem :)

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*