Przygotowanie: do 30 minut
Składniki:
- 20 dkg ligawy,- 1,5 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 ostre papryczki,
- po łyżeczce kuminu i kolendry,
- sos woncester - łyżeczka,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- 1 papryka,
- 150 g kawałek chorizo piccante,
- 250 ml ( kubek ) bulionu ( najlepiej wołowego ),
- 3/4 szklanki quinoa.
Wykonanie:
- Wołowinę myjemy, kroimy w paski.
- Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę.
- Papryczki kroimy w plasterki.
- W moździerzu ucieramy kumin i kolendrę. Dodajemy do mięsa, polewamy sosem woncester i mieszamy.
- W głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso, cebulę, czosnek i papryczki ostre.
- W tym czasie paprykę kroimy w słupki, a chorizo dowolnie - jak nam się podoba.
- Dodajemy ww składniki na patelnię, podsmażamy.
- Wsypujemy quinoę i zalewamy bulionem.
- Gotujemy około 15 minut. I gotowe!
Smacznego!
K.
Quinoa! Coś pysznego! Miałam okazję próbowań tylko raz czy dwa, ale było smakowite!
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa dla kaszy czy ryżu, do tego fajnie lekko pochrupuje podczas jedzenia :)
Pozdrawiam serdecznie!
bardzo lubię quinoę, więc jak dla mnie to same pyszności :-D
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu spróbować quinoi, takie smakowite danie można z niej przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm coś dla mnie!Pyszności!!
OdpowiedzUsuń