sobota, 5 stycznia 2013

Quinoa z wołowiną i chorizo

Z wakacji przywieźliśmy spory zapas chorizo. Będzie co jeść :)




Przygotowanie: do 30 minut



Składniki:

- 20 dkg ligawy,
- 1,5 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 ostre papryczki,
- po łyżeczce kuminu i kolendry,
- sos woncester - łyżeczka,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- 1 papryka,
- 150 g kawałek chorizo piccante,
- 250 ml ( kubek ) bulionu ( najlepiej wołowego ),
- 3/4 szklanki quinoa.

Wykonanie:


  1. Wołowinę myjemy, kroimy w paski.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę.
  3. Papryczki kroimy w plasterki.
  4. W moździerzu ucieramy kumin i kolendrę. Dodajemy do mięsa, polewamy sosem woncester i mieszamy.
  5. W głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso, cebulę, czosnek i papryczki ostre.
  6. W tym czasie paprykę kroimy w słupki, a chorizo dowolnie - jak nam się podoba.
  7. Dodajemy ww składniki na patelnię, podsmażamy.
  8. Wsypujemy quinoę i zalewamy bulionem.
  9. Gotujemy około 15 minut. I gotowe!
Smacznego!
K.





4 komentarze:

  1. Quinoa! Coś pysznego! Miałam okazję próbowań tylko raz czy dwa, ale było smakowite!
    Dobra alternatywa dla kaszy czy ryżu, do tego fajnie lekko pochrupuje podczas jedzenia :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię quinoę, więc jak dla mnie to same pyszności :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę w końcu spróbować quinoi, takie smakowite danie można z niej przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm coś dla mnie!Pyszności!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*