Przygotowanie: 15 minut, pieczenie: 45 minut.
Składniki:
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru brązowego,
- 100g roztopionego masła,
- 3 łyżki mascarpone,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1/5 szklanki wiórków kokosowych,
- łyżka kandyzowanego imbiru,
- łyżka kandyzowanej gruszki,
- garść suszonej żurawiny,
- pół gorzkiej czekolady,
- pół białej czekolady,
- garść suszonych moreli,
- garść orzechów włoskich,
- garść całych migdałów,
- garść migdałów siekanych.
Wykonanie:
- Jajka ucieramy z cukrem na gładką, dość puszystą masę.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
- Dodajemy rozpuszczone masło ciągle ucierając, a następnie mascarpone.
- W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodajemy do masy ciągle ucierając.
- W misce ( po mące ) mieszamy wiórki, pokrojony imbir i gruszkę, żurawinę, pokrojoną czekoladę i morele oraz orzechy włoskie. Mieszamy, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy.
- Na wierzch sypiemy migdały.
- Pieczemy ok. 45 minut.
Wygląda PYSZNIE!
OdpowiedzUsuńWidziałam już dziś ten chlebek, a chyba im częsciej na niego wpadam, tym bardziej mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńAle smakowity!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście się zgrałyśmy z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne...tylko bakalii:)
OdpowiedzUsuńO i u Ciebie chlebek elfow:-), pieknie wyglada:-)
OdpowiedzUsuńZa samą nazwę już lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper, musze koniecznie spróbować, tym bardziej, że jestem w Hobbickim klimacie :)))
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, ze tak szybko mozna się nim najeść, tyle bakali!