Należy jednak dobrze rozplanować pracę, ponieważ warstwa karmelowa musi wystygnąć przed nałożeniem warstwy czekolady. A ciasto można kroić, gdy czekolada zastygnie.
Musiałam niestety zrobić ciacho w okrągłej formie, bo gdy ciasto na spód wyrabiało się w robocie i zaczęłam szukać kwadratowej formy po szafkach to przypomniałam sobie, że takiej nie posiadam ;), a prostokątna została u Przyjaciółki. Wam polecam użyć formy kwadratowej 20 x 20 cm.
Składniki:
( użyłam okrągłej formy o średnicy 24 cm )spód:
- 180 g zimnego masła pokrojonego na kawałki,
- 80 g drobnego cukru,
- 230 g mąki,
- 1 laska wanilii.
masa karmelowa:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
- 200 g masła,
- 4 łyżki golden syrupu ( można kupić w marks & spencer lub zrobić samemu ),
- 1 łyżeczka soli morskiej
wierzch:
- 150 g czekolady gorzkiej,
- 150 g czekolady białej.
Wykonanie:
spód:- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Formę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce ( z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka ) i rozcieramy w palcach do osiągnięcia piaskowej konsystencji ( ja rozcierałam w robocie ).
- Dno formy wykładamy ciastem dobrze dociskając. Nakłuwamy widelcem.
- Piec ok. 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 35 minut.
- Wyjąć i odstawić.
masa karmelowa:
- W czasie, gdy ciasto będzie się piekło możemy przygotować masę karmelową.
- W garnku umieszczamy wszystkie składniki.
- Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10 - 15 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
- Ciasto polewamy masą karmelową i odstawiamy do ostygnięcia.
czekolada:
- Gdy masa nam ostygnie i nieco stwardnieje bierzemy się za rozpuszczenie czekolady.
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Polewamy ciasto i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Kusisz :)
OdpowiedzUsuń:) No to się zgrałyśmy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmmm, musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńosttanio robiłam to ciacho:) em był w siódmym niebie;) dokrawał i dokrawał, aż mnie dziw brał, bo to takie słodkie ciacho:)
OdpowiedzUsuńale muszę przyznać, że mały kawałek smakuje znakomicie;)
mój tak samo ;). Teraz snikersa mu zrobię ;)
UsuńŚlicznie wygląda to ciacho! Na razie juz kilka razy czytałam o nim, czekam na chwilę, w której je przyrządzę;)
OdpowiedzUsuń