Jest prosta, jednak wymaga dobrego planningu. Spód najlepiej upiec dzień wcześniej, krem cytrynowy przygotować i wyłożyć na tartę następnego dnia rano, a po pracy zrobić bezę. Każda warstwa musi ostygnąć przed nałożeniem kolejnej.
Składniki:
( forma 15 x 30 )na spód:
- 180 g mąki pszennej,
- 100 g pokrojonego na kawałki zimnego masła,
- 1,5 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko ( białko odkładamy do bezy ).
na krem cytrynowy:
- skórka otarta z 2 cytryn,
- sok wyciśnięty z 2 cytryn,
- sok wyciśnięty z 1 niezbyt dużej pomarańczy,
- 2 płaskie żyłki mąki ziemniaczanej,
- 120 g cukru,
- 85 g masła pokrojonego na kawałki,
- 3 żółtka ( białka odkładamy do bezy ),
- 1 jajko.
na bezę:
- 4 białka ( w TEMP. POKOJOWEJ! ),
- 200 g cukru pudru ( przesianego ),
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
spód:- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy.
- Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i wykładamy nim formę.
- Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy ( fasola itp. ).
- Pieczemy 15 minut.
- Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 25 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
krem:
- Ścieramy skórkę z umytych cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok.
- Wyciskamy sok z pomarańczy. Dolewamy do niego wodę do pojemności 200 ml.
- W garnku umieszczamy: startą skórkę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy sok z cytryny oraz rozcieńczony sok z pomarańczy.
- Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
- Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do roztopienia.
- Następnie dodajemy żółtka i jajko i mieszamy. Stawiamy na mały ogień i ciągle mieszając podgrzewamy do uzyskania gęstej, budyniowej masy.
- Ciepły krem wlewamy na ostudzony spód.
- Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
beza
- Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru ( ja daję 1 łyżkę co minutę, dwie ).
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Cały czas ubijając na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze około minuty.
- Bezę wyłożyć na całkowicie ostudzony krem.
- Piec około 20 minut. ( beza ma być sztywna z zewnątrz - miękka w środku ).
Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu!
Smacznego,
K.
ojej jak obłędnie sie prezentuje:D
OdpowiedzUsuńspałaszowałabym duży kawałek:)
Wygląda niesamowicie! Porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! Uwielbiam takie intensywnie cytrynowe smaki :)
OdpowiedzUsuń