Składniki:
ziemniaczki:- 4 podgotowane ziemniaki,
- czubata łyżka papryki ostrej,
- łyżka papryki słodkiej,
- łyżka oleju ( u mnie z pestek ),
- szczypta soli.
kurczak:
- 8-10 podudzi z kością,
- 2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki ( co kto lubi ),
- po łyżce: kurkumy, papryki słodkiej, papryki ostrej,
- sól, pieprz.
warzywa:
- 2 średnie pietruszki,
- 2 marchewki,
- łyżka oleju z pestek dyni,
- łyżeczka miodu.
Wykonanie:
- Dzień przed planowanym obiadem myjemy i marynujemy podudzia kurczaka. Posypujemy je przyprawami, polewamy sosem i nacieramy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
- Następnego dnia gotujemy ziemniaczki, kroimy w ćwiartki. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem i mieszamy.
- Warzywa obieramy, kroimy w słupki i polewamy olejem z pestek dyni oraz miodem. Mieszamy ( aby pokryć każdą część ).
- Piekarnik nastawiamy na 250 stopni.
- W naczyniu żaroodpornym układamy nasze składniki. Pieczemy około 1,5 godziny.
Smacznego!
K.
Wspaniałe wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakołyki serwujesz :)
OdpowiedzUsuńapetyczne nóżki:)
OdpowiedzUsuńApetyczny obiadek!
OdpowiedzUsuńOj tak, olej z pestek dyni to coś. Mam małą kolekcję olei z różnych pestek i, muszę przyznać, że to bogactwo smaków :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że ten z pestek dyni to także moje niedawne odkrycie. No i szukam przepisów na niego, bo niewiele o nim wiem (jeżeli chodzi o temperaturę dymienia i inne techniczne rzeczy) :)