sobota, 5 stycznia 2013

Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami

Ostatnio stałam się wielką fanką oleju z pestek dyni i zastanawiam się dlaczego wcześniej go nie odkryłam!!! Jest wspaniały, aromatyczny... Yummy! Jedyny minus to cena, ale jak wiadomo, za dobre rzeczy trzeba płacić. W ww oleju zamarynowałam pietruszkę i  marchewkę przed pieczeniem - polecam wszystkim, ziemniaczków piec już chyba nie będę :)





Składniki:

ziemniaczki:
- 4 podgotowane ziemniaki,
- czubata łyżka papryki ostrej,
- łyżka papryki słodkiej,
- łyżka oleju ( u mnie z pestek ),
- szczypta soli.

kurczak:
- 8-10 podudzi z kością,
- 2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki ( co kto lubi ),
- po łyżce: kurkumy, papryki słodkiej, papryki ostrej,
- sól, pieprz.

warzywa:
- 2 średnie pietruszki,
- 2 marchewki,
- łyżka oleju z pestek dyni,
- łyżeczka miodu.

Wykonanie:


  1. Dzień przed planowanym obiadem myjemy i marynujemy podudzia kurczaka. Posypujemy je przyprawami, polewamy sosem i nacieramy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Następnego dnia gotujemy ziemniaczki, kroimy w ćwiartki. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem i mieszamy.
  3. Warzywa obieramy, kroimy w słupki i polewamy olejem z pestek dyni oraz miodem. Mieszamy ( aby pokryć każdą część ).
  4. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy nasze składniki. Pieczemy około 1,5 godziny.
Smacznego!
K.



5 komentarzy:

  1. Wspaniałe wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, olej z pestek dyni to coś. Mam małą kolekcję olei z różnych pestek i, muszę przyznać, że to bogactwo smaków :)
    Muszę przyznać, że ten z pestek dyni to także moje niedawne odkrycie. No i szukam przepisów na niego, bo niewiele o nim wiem (jeżeli chodzi o temperaturę dymienia i inne techniczne rzeczy) :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*