Bardzo smaczny, sycący makaron. Łososia dodajemy na samym końcu - po zdjęciu makaronu z patelni. Dzięki temu zachowuje swój smak.
Polecam wszystkim:)
Składniki:
( na 4 porcje )fot. https://www.facebook.com/Le1Targ?fref=ts |
- łyżka masła klarowanego,
- cebula czerwona,
- kawałek pora ( ok. 10 cm ),
- pół średniej marchewki,
- śmietankowy serek kozi KNOPEK( tu z Kaszubskiej Kozy - całe pudełko ok. 200 g ) - można użyć mniej i dopełnić śmietaną kwaśną,
- ok. łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
- sok w 1/4 cytryny,
- 150 g wędzonego łososia.
Wykonanie:
- Nastawiamy wodę na makaron.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora czyścimy, myjemy, kroimy na pół i następnie w plasterki.
- W głębokiej patelni rozpuszczamy masło klarowane. Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
- Na patelnię wrzucamy cebulę i pora.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce ( grube oczka ). Dodajemy do warzyw na patelni. Podsmażamy do miękkości.
- Dodajemy serek kozi i rozpuszczamy. Możemy dodać odrobinę śmietany kwaśnej. Mieszamy. Dodajemy dwie łyżki wody z makaronu. Ponownie mieszamy.
- Przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy.
- Makaron odlewamy i dodajemy do sosu na patelnię.
- Dokładnie mieszamy z sosem i pozostawiamy na malutkim ogniu.
- Łososia kroimy w kawałki.
- Makaron zdejmujemy z ognia. Dodajemy łososia i mieszamy.
- Podajemy.
Najlepiej smakuje podany na świeżo :). Pamiętajmy, aby nie solić, ponieważ i serek i łosoś są dość słone.
Smacznego :)
K.
ale tu dzisiaj wytwornie u ciebie:) pycha!
OdpowiedzUsuń