Polecam :)
Składniki:
( foremka 28 x 18 cm )- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g gorzkiego kakao,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g białej czekolady,
- 3 spore jajka,
- 200 g cukru pudru,
- 100 g cukru trzcinowego.
Wykonanie:
- Masło pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę pokruszyć.
- W kąpieli wodnej rozpuścić ww składniki. Wystudzić do temperatury pokojowej.
- W misce wymieszać mąkę i kakao, przesiać.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Czekolady pokroić w małe kawałeczki.
- Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na dość puszysty kogel - mogel.
- Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę i mieszać najlepiej sylikonową łopatką ( mamy wtedy najmniejsze straty produktowe ).
- Następnie powolutku dodajemy mieszankę mąki i kakao dalej mieszając łopatką.
- Na koniec do masy wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy.
- Dno foremki smarujemy bardzo cienką warstwą masła i wykładamy papierem do pieczenia.
- Masę wykładamy do formy, wygładzając łyżką.
- Pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie należy wyjąć brownies i delikatnie nim potrząsnąć na boki. Jeśli środek ciasta będzie ruchomy to należy ciasto dopiec ok. 5 - 10 minut.
- Podawać na ciepło z lodami, lub wystudzone.
Smacznego :)
K.
Pychotka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam brownie ;D
OdpowiedzUsuńczekoladowe niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńIdealne Ci wyszło;) Uwielbiam brownies, a Twoje ma idealną konsystencję z tego co widzę;)
OdpowiedzUsuńoj, a ja tak potrzebuję czegoś czekoladowego :-)
OdpowiedzUsuń