sobota, 26 stycznia 2013

Brownies

Bardzo dobre, mokre brownies. Według BBC Good Food :  best ever brownies.
Polecam :)





Składniki:

( foremka 28 x 18 cm )

- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,

- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g gorzkiego kakao,


- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g białej czekolady,


- 3 spore jajka,
- 200 g cukru pudru,
- 100 g cukru trzcinowego.

Wykonanie:


  1. Masło pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę pokruszyć.
  2. W kąpieli wodnej rozpuścić ww składniki. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  3. W misce wymieszać mąkę i kakao, przesiać.
  4. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  5. Czekolady pokroić w małe kawałeczki.
  6. Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na dość puszysty kogel - mogel. 
  7. Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę i mieszać najlepiej sylikonową łopatką ( mamy wtedy najmniejsze straty produktowe ).
  8. Następnie powolutku dodajemy mieszankę mąki i kakao dalej mieszając łopatką.
  9. Na koniec do masy wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy.
  10. Dno foremki smarujemy bardzo cienką warstwą masła i wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Masę wykładamy do formy, wygładzając łyżką.
  12. Pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie należy wyjąć brownies i delikatnie nim potrząsnąć na boki. Jeśli środek ciasta będzie ruchomy to należy ciasto dopiec ok. 5 - 10 minut.
  13. Podawać na ciepło z lodami, lub wystudzone.
Smacznego :)
K.


5 komentarzy:

  1. czekoladowe niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne Ci wyszło;) Uwielbiam brownies, a Twoje ma idealną konsystencję z tego co widzę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, a ja tak potrzebuję czegoś czekoladowego :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*