piątek, 4 stycznia 2013

Makaron w sosie warzywno - pomidorowym z wołowymi klopsikami

i do tego zapiekany pod serem ;). Obiad weekendowy, kaloryczny. Można mrozić i odgrzewać. Idealne dla chorych mężczyzn ;)


Przygotowanie: ok. 2h



Składniki:

( na 4 osoby )
sos:
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża lub dwie małe marchewki,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 łyżki pasty chilli,
- po łyżeczce: oregano, bazylii, papryki słodkiej, papryki ostrej,
- sól, pieprz do smaku.

klopsiki:
- 300 g mięsa mielonego wołowego ( ja zmieliłam udziec ),
- łyżeczka sosu woncester,
- po łyżeczce: oregano, papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz,
- łyżka masła klarowanego/oleju do smażenia.

- garść razowego makaronu penne,
- 150 g sera żółtego.

Wykonanie:


  1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane warzywa.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy. Dorzucamy do cebuli i czosnku. Mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu.
  3. Dodajemy pastę chilli, przyprawy i pomidory z puszki, mieszamy i ustawiamy na malutkim ogniu ( opcjonalnie na podstawce ) i dusimy ok. godziny.
  4. W tym czasie mięso mielone łączymy z przyprawami, formujemy klopsiki i smażymy z każdej strony.
  5. Usmażone układamy na sosie warzywnym, a po jakimś czasie mieszamy i dusimy razem.
  6. Gotujemy makaron.
  7. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  8. Ścieramy ser ( albo kroimy w plastry mozarellę i okładamy nią makaron z sosem ).
  9. Sos mieszamy z makaronem i wykładamy na niezbyt dużego naczynia żaroodpornego.
  10. Posypujemy serem i pieczemy ok. 30 - 40 minut.


Smacznego!
K.

P.S. Danie bardzo sycące. Nam udało się zjeść połowę, pozostałą część zamroziłam - będzie idealna na lunch do pracy.

2 komentarze:

  1. Prezentuje się wyjątkowo apetycznie :) Szkoda, że nie mogę zabierać ze sobą takich pyszności do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota i ten zapieczony ser na wierzchu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*