Przygotowanie: ok. 2h
Składniki:
( na 4 osoby )sos:
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża lub dwie małe marchewki,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 łyżki pasty chilli,
- po łyżeczce: oregano, bazylii, papryki słodkiej, papryki ostrej,
- sól, pieprz do smaku.
klopsiki:
- 300 g mięsa mielonego wołowego ( ja zmieliłam udziec ),
- łyżeczka sosu woncester,
- po łyżeczce: oregano, papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz,
- łyżka masła klarowanego/oleju do smażenia.
- garść razowego makaronu penne,
- 150 g sera żółtego.
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane warzywa.
- Marchewkę obieramy i ścieramy. Dorzucamy do cebuli i czosnku. Mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu.
- Dodajemy pastę chilli, przyprawy i pomidory z puszki, mieszamy i ustawiamy na malutkim ogniu ( opcjonalnie na podstawce ) i dusimy ok. godziny.
- W tym czasie mięso mielone łączymy z przyprawami, formujemy klopsiki i smażymy z każdej strony.
- Usmażone układamy na sosie warzywnym, a po jakimś czasie mieszamy i dusimy razem.
- Gotujemy makaron.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
- Ścieramy ser ( albo kroimy w plastry mozarellę i okładamy nią makaron z sosem ).
- Sos mieszamy z makaronem i wykładamy na niezbyt dużego naczynia żaroodpornego.
- Posypujemy serem i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Smacznego!
K.
P.S. Danie bardzo sycące. Nam udało się zjeść połowę, pozostałą część zamroziłam - będzie idealna na lunch do pracy.
Prezentuje się wyjątkowo apetycznie :) Szkoda, że nie mogę zabierać ze sobą takich pyszności do szkoły :)
OdpowiedzUsuńPychota i ten zapieczony ser na wierzchu, mniam :)
OdpowiedzUsuń