Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 60 g świeżych drożdży,
- ok. 160 ml ciepłej wody,
- łyżka soli.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki połączyć i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
- Uformować kulkę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie włączyć piekarnik i nastawić na 220 stopni.
- Ciasto raz jeszcze wyrobić.
- Dłonie oprószyć mąką i formować bułeczki. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Można nożem naciąć krzyżyk, lub czymś posypać bułeczki.
- Piec ok. 15 minut.
Smacznego :)
K.
Wyglądają pysznie:) Przepis wykorzystam jutro na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńJakże mi miło! U mnie wyrasta kolejna porcja na jutro ;-)
OdpowiedzUsuńJak ekspresowe to koniecznie do wypróbowania. Wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńPiękne :) Idealnie okrąglutkie :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiły mnie Twoje przepisy, dlatego będę tu częściej zaglądała :)
OdpowiedzUsuń