Zrobiłam więc to ciasto. Bardzo proste w przygotowaniu, składników dużo też nie trzeba;)
Składniki:
- 120 ml letniego mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 żółtko,
- 300 g mąki pszennej,
- 30 g rozpuszczonego masła,
- łyżeczka soli,
nadzienie:
- 50 g miękkiego masła,
- 5 łyżek cukru,
- 3 łyżki cynamonu.
Wykonanie:
- W kubku ucieramy drożdże z cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- W misce umieszczamy żółtko, mąkę, rozpuszczone masło i sól. Wlewamy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto.
- Formujemy kulę. Zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości.
- Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem do równomiernego wymieszania składników.
- Piekarnik nagrzewamy na temp. 200 stopni.
- Stolnicę posypujemy mąką.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy do uzyskania owalu o grubości około 1 cm.
- Ciasto smarujemy masłem z cukrem i cynamonem i zwijamy w rulon.
- Zwinięte ciasto przecinamy nożem ( jedną końcówkę zostawiamy ).
- Ciasto zawijamy jak warkocz i układamy w kształt koła.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto.
- Opcjonalnie posypujemy cukrem pomieszanym z cynamonem.
- Pieczemy 40 minut, po czym zmniejszały temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze około 10 minut.
Gotowe!
Smacznego!
K.
Wygląda tak apetycznie, że żałuję, że mnie takiego nie zrobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńale cudo!:)
OdpowiedzUsuńszkoda, że wcześniej nie trafiłam na taki przepis, bo całe weekend coś za mną chodziło, a nie wiedziałam co:) a drożdże sobie przeleżały;)
Pachnie :) Już mi się chcę chrupnąć.
OdpowiedzUsuńdałaś czadu! wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńale super wygląda to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńCudne! Uwielbiam takie cynamonowe wypieki, a ten prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńWyszło super, dodałam przetarte jabłka
OdpowiedzUsuń