czwartek, 24 stycznia 2013

Cynamonowa tarta z prażonymi jabłkami

Nie jest to typowa szarlotka, dlatego tak tego nie nazywam :).
Ciasto kompletnie nie pracochłonne. Dla mnie tym bardziej, ponieważ od kiedy mam robota, to zagniata za mnie kruche ciasto i ubija bezę.
Szybko i smacznie :)


Składniki:

u mnie forma o średnicy 28 cm

ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżki cukru pudru,
- 150 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka cynamonu.

- 100g masy marcepanowej ( można zrobić samemu: 50g mielonych migdałów, 50g cukru pudru zagnieść z odrobiną wody lub białka ),
- ok. 400 g prażonych jabłek,
- łyżka cynamonu.

beza:
- 3 białka w temperaturze pokojowej,
- 180 g drobnego cukru,
- 1,5 mąki ziemniaczanej.

( dla 2 białek: 120 g cukru pudru i łyżeczka mąki ziemniaczanej )

Wykonanie:


  1. Składniki na ciasto zagnieść ( masło powinno być posiekane ). Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę.
  2. Formę natłuścić i obsypać kaszą manną.
  3. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
  4. Formę wyłożyć ciastem, a następnie masą marcepanową. 
  5. Włożyć do piekarnika na około 5 minut.
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyłożyć prażone jabłka i posypać je cynamonem.
  7. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni.
  8. Białka ubić, i gdy już będą prawie sztywne dodawać stopniowo cukier - po jednej łyżce co około minutę. Gdy masa będzie już sztywna i nie będzie wychodzić z miski dodać mąkę ziemniaczną i wymieszać.
  9. Opcjonalnie posypać cynamonem i włożyć do piekarnika.
  10. Piec 20 min.
  11. Przed krojeniem wystudzić.
Smacznego
K.

Korzystając z okazji chciałabym ( jak obecnie chyba każdy... ) prosić o wsparcie dla Wspaniałego Młodego Mężczyzny. Jeśli nie macie komu podarować swojego 1% zapraszam do oddania go dla Karolka: http://www.krolzycia.pl/1-dla-karola/
To wspaniały chłopiec, który ma cudowną i najbardziej uśmiechniętą Mamę na świecie! Gdyby ludzie bez problemów tak promieniowali szczęściem na co dzień to nasze ulice byłyby wspaniałe :)



14 komentarzy:

  1. mmm... wygląda przepysznie, w sam raz do popołudniowej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, tak pysznie wygląda, że zjadłabym chyba całą ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta pod bezą, coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się wygląd tart z bezą i dlatego chce taką zrobić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho a ta beza obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jabłuszka pod boską bezą:d cudo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na wykorzystanie masy marcepanowej! Ciasto nic tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń
  8. O, a to leci do moich zakładek. Mężczyzna szaleje za szarlotką i bezami, połączenie go zachwyci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*