piątek, 4 stycznia 2013

Chleb żytnio - orkiszowy z siemieniem i śliwkami

Chleb piekę regularnie od jakiegoś miesiąca. Mieszam mąki, dodaję różne wkłady, wszystko co mi do głowy przyjdzie. Ten chleb okazał się strzałem w 10. Spełnił nasze oczekiwania i będzie się częściej pojawiał :)





Składniki:


zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego,
- 200 g mąki żytniej razowej,
- szklanka letniej wody.

ciasto właściwe:
- zaczyn,
- 400 g mąki orkiszowej chlebowej,
- 200 ml letniej wody,
- 2 łyżki soli,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- garstka pokrojonych śliwek suszonych,

- oliwa z oliwek,
- otręby żytnie.

Wykonanie:


  1. Wieczorem lub rano przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 12h w dość ciepłe miejsce. Ja to robię w misce i przykrywam folią spożywczą.
  2. Po tym czasie wymieszać składniki na ciasto właściwe - bardzo dokładnie.
  3. Keksówkę posmarować oliwą i obsypać otrębami żytnimi. Wyłożyć ciasto. Można przykryć folią lub ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia: na minimum 3 h.
  4. Gdy ciasto wyrośnie włączamy piekarnik i nastawiamy na 250 stopni. Wstawiamy od razu formę z ciastem.
  5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 - 40 minut.
  6. Chleb od razu po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
K

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*