Składniki:
zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego,
- 200 g mąki żytniej razowej,
- szklanka letniej wody.
ciasto właściwe:
- zaczyn,
- 400 g mąki orkiszowej chlebowej,
- 200 ml letniej wody,
- 2 łyżki soli,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- garstka pokrojonych śliwek suszonych,
- oliwa z oliwek,
- otręby żytnie.
Wykonanie:
- Wieczorem lub rano przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 12h w dość ciepłe miejsce. Ja to robię w misce i przykrywam folią spożywczą.
- Po tym czasie wymieszać składniki na ciasto właściwe - bardzo dokładnie.
- Keksówkę posmarować oliwą i obsypać otrębami żytnimi. Wyłożyć ciasto. Można przykryć folią lub ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia: na minimum 3 h.
- Gdy ciasto wyrośnie włączamy piekarnik i nastawiamy na 250 stopni. Wstawiamy od razu formę z ciastem.
- Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 - 40 minut.
- Chleb od razu po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
K
Super chlebek!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń