piątek, 4 stycznia 2013

Lembas, czyli chlebek elficki

Przepis kukubukowy. Ciasto bardzo smaczne, wielokrotnie robiłam już podobne. Na zimowo - jesienne klimaty idealne :)



Przygotowanie: 15 minut, pieczenie: 45 minut.



Składniki:


- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru brązowego,
- 100g roztopionego masła,
- 3 łyżki mascarpone,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1/5 szklanki wiórków kokosowych,
- łyżka kandyzowanego imbiru,
- łyżka kandyzowanej gruszki,
- garść suszonej żurawiny,
- pół gorzkiej czekolady,
- pół białej czekolady,
- garść suszonych moreli,
- garść orzechów włoskich,
- garść całych migdałów,
- garść migdałów siekanych.

Wykonanie:


  1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką, dość puszystą masę. 
  2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
  3. Dodajemy rozpuszczone masło ciągle ucierając, a następnie mascarpone.
  4. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodajemy do masy ciągle ucierając.
  5. W misce ( po mące ) mieszamy wiórki, pokrojony imbir i gruszkę, żurawinę, pokrojoną czekoladę i morele oraz orzechy włoskie. Mieszamy, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy.
  7. Na wierzch sypiemy migdały.
  8. Pieczemy ok. 45 minut.




8 komentarzy:

  1. Widziałam już dziś ten chlebek, a chyba im częsciej na niego wpadam, tym bardziej mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście się zgrałyśmy z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być pyszne...tylko bakalii:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O i u Ciebie chlebek elfow:-), pieknie wyglada:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za samą nazwę już lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, musze koniecznie spróbować, tym bardziej, że jestem w Hobbickim klimacie :)))
    Nic dziwnego, ze tak szybko mozna się nim najeść, tyle bakali!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*