Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: 1 - 24 h
Czas pieczenia: ok. 25 min ( w tym czasie smażymy )
Składniki:
- parę filetów z dorsza ( u mnie trochę więcej, ze względu na czyszczenie zamrażarki ;) ),- mrożone frytki dobrej jakości,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- sok z połowy cytryny,
- czosnek granulowany/ w płatkach/ świeży,
- sól, pieprz,
- świeża natka pietruszki,
- olej,
- opcjonalnie ostra papryka do posypania frytek.
Wykonanie:
- Filety kroimy na mniejsze kawałki. Marynujemy w soku z cytryny, czosnku, soli, pieprzu i natce pietruszki. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę podaną na opakowaniu frytek.
- Rybki obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju.
Smacznego :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*