Czas przygotowania: <10 minut,
Czas smażenia/gotowania: <10 minut.
Składniki:
- ok. 0,5 kg polędwicy wołowej,- pęczek zielonych, cienkich szparagów,
- 1,5 łyżki masła,
- oliwa,
- sos worcester ( sos worcestershire ),
- pieprz, sól, pieprz,
- twardy ser długo dojrzewający do posypania szparagów (użyłam owczego).
Wykonanie:
- Polędwicę umyć, oczyścić ( jeśli jest potrzeba ) i pokroić w plastry. Skropić sosem worcester i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Można też użyć innych przypraw. My lubimy odrobinę: Texas Grill bądź przyprawy do steku firmy Kotanyi.
- Szparagi myjemy i obcinamy końcówki. Nastawiamy wodę w garnku z odrobiną soli i cukru. Jak zacznie się gotować - wrzucamy szparagi. Gotujemy ok. 7 minut.
- Rozgrzewamy oliwę z połową łyżki masła na patelni. Wrzucamy steki. Smażymy z dwóch stron po ok. 5 minut na małym ogniu. Steki są gotowe, jak po dwóch stronach są brązowe, ale mają lekko czerwonawe boki - mamy stan średniego wysmażenia - najlepszy dla tego typu mięsa.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy odsączone, ugotowane szparagi. Podsmażamy ze 2 minuty. Wykładamy na talerz. Posypujemy serem.
Smacznego :)
K.
aż mi ślinka pociekła, świetne zdjęcia z gotowania w trakcie :) fantastycznie u ciebie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuję bardzo. Dopiero raczkuję:)
Usuń