wtorek, 22 maja 2012

Steki z polędwicy ze szparagami

Tak zwany obiad marzenie:). Mój Mężczyzna obchodzi dziś 30 urodziny, więc nic innego nie wchodziło w grę:).


Czas przygotowania: <10 minut,
Czas smażenia/gotowania: <10 minut.

Składniki:

- ok. 0,5 kg polędwicy wołowej,
- pęczek zielonych, cienkich szparagów,
- 1,5 łyżki masła,
- oliwa,
- sos worcester ( sos worcestershire ),
- pieprz, sól, pieprz,
- twardy ser długo dojrzewający do posypania szparagów (użyłam owczego).

Wykonanie:










  1. Polędwicę umyć, oczyścić ( jeśli jest potrzeba ) i pokroić w plastry. Skropić sosem worcester i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Można też użyć innych przypraw. My lubimy odrobinę: Texas Grill bądź przyprawy do steku firmy Kotanyi.
  2. Szparagi myjemy i obcinamy końcówki. Nastawiamy wodę w garnku z odrobiną soli i cukru. Jak zacznie się gotować - wrzucamy szparagi. Gotujemy ok. 7 minut.
  3. Rozgrzewamy oliwę z połową łyżki masła na patelni. Wrzucamy steki. Smażymy z dwóch stron po ok. 5 minut na małym ogniu. Steki są gotowe, jak po dwóch stronach są brązowe, ale mają lekko czerwonawe boki - mamy stan średniego wysmażenia - najlepszy dla tego typu mięsa.
  4. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy odsączone, ugotowane szparagi. Podsmażamy ze 2 minuty. Wykładamy na talerz. Posypujemy serem.

Smacznego :)
K.

2 komentarze:

  1. aż mi ślinka pociekła, świetne zdjęcia z gotowania w trakcie :) fantastycznie u ciebie ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*