Czas przygotowania: 10 minut,
Czas odstania: 60 minut
Składniki:
- 1,5 krótkiego ogórka ( lub 1 długi ),- 200 g śmietany 18 %,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- opcjonalnie pieprz i szczypiorek.
Wykonanie:
- Ogórki myjemy, obieramy i cieniutko kroimy ( ja to robię obieraczką lub łopatką do krojenia sera ).
- Solimy i odstawiamy na ok. godzinę. W międzyczasie śmietanę mieszamy z cukrem i odstawiamy.
- Po godzinie ogórki odsączamy z wody, którą puściły i dodajemy śmietanę. Mieszamy.
- Można posypać pieprzem i szczypiorkiem.
- Idealne do obiadu, ja podałam ze schabowym i ziemniaczkami :)
Smacznego :)
K.
K.
pyyyycha, u mnie jutro:)
OdpowiedzUsuńja obowiazkowo daje czosnek i cebule, pozdrówki