Czas przygotowania: <10 minut,
Czas kiszenia: ok. 3 dni
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,- główka czosnku,
- koper,
- kawałek chrzanu,
- liście chrzanu,
- sól ( proporcja: 1 czubata łyżka na 1 litr wody ),
- woda.
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać.
- W pojemniku ( słoiki, miseczce - czymkolwiek ) układać dość zwięźle ogórki naprzemiennie z dodatkami.
- Wszystko zalać gorącą wodą z solą i przykryć. Odczekać 2 dni i gotowe :)
Smacznego:)
K.
ja bardzo lubię i też zawsze robię. Spotkałam się też z przepisem zawierającym liście winogron - też jest pyszny.
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, trzeba spróbować :). Dziś muszę kolejne ogórki kupić i przygotować, żeby się akurat zrobiły, jak te się skończą ;)
UsuńPzdr:)
K.
teraz to się napewno nie skupię;) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńdla mnie to smak lata...
OdpowiedzUsuńOstatnio dostałam od Mamy taki słoiczek i zniknął bardzo szybko :) Pyszne są, ale niestety ich cena na targu jest powalająca...
OdpowiedzUsuń