poniedziałek, 21 maja 2012

Ogórki małosolne



Czas przygotowania: <10 minut,
Czas kiszenia: ok. 3 dni

Składniki:

- 1 kg ogórków gruntowych,
- główka czosnku,
- koper,
- kawałek chrzanu,
- liście chrzanu,
- sól ( proporcja: 1 czubata łyżka na 1 litr wody ),
- woda.

Wykonanie:






  1. Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać.
  2. W pojemniku ( słoiki, miseczce - czymkolwiek ) układać dość zwięźle ogórki naprzemiennie z dodatkami.
  3. Wszystko zalać gorącą wodą z solą i przykryć. Odczekać 2 dni i gotowe :)
Smacznego:)
K.

5 komentarzy:

  1. ja bardzo lubię i też zawsze robię. Spotkałam się też z przepisem zawierającym liście winogron - też jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe, trzeba spróbować :). Dziś muszę kolejne ogórki kupić i przygotować, żeby się akurat zrobiły, jak te się skończą ;)
      Pzdr:)
      K.

      Usuń
  2. teraz to się napewno nie skupię;) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio dostałam od Mamy taki słoiczek i zniknął bardzo szybko :) Pyszne są, ale niestety ich cena na targu jest powalająca...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*