Bitki w sosie cebulowym
Składniki:
- pół polędwiczki wieprzowej,- 3 cebule,
- mąka ( 2 łyżki ),
- olej ( 4 łyżki ),
- masło ( 2 łyżki ),
- ząbek czosnku,
- liść laurowy ( x2 ), ziele angielskie ( x 4 ),
- pieprz, vegeta natur,
- łyżeczka cukru,
- opcjonalnie grzybki suszone
Wykonanie:
- Polędwiczkę kroimy w plasterki i rozbijamy. Nacieramy z dwóch stron vegetą natur ( sól nie daje takiego efektu smakowego, a zwykła vegeta ma glutaminian sodu - FUJ!! ) i posypujemy pieprzem.
- Cebule kroimy w piórka. W garnku na małym ogniu na płytce podgrzewamy 3 łyżki oleju i jedną łyżkę masła. Wrzucamy cebulkę - posypujemy cukrem, vegetą i pieprzem.
- W tym czasie obtaczamy kotleciki w mące, rozpuszczamy na patelni łyżkę oleju z łyżką masła. Obsmażamy kotleciki z dwóch stron.
- Do cebulki wrzucamy obsmażone kotleciki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zgnieciony ząbek czosnku i grzybki suszone. Zalewamy 1/5 szklanki wody. Mieszamy.
- Całość dusimy od 30 min do 45 min. ( jak kto lubi, polędwiczki są już gotowe po pół godzinie).
Podawać z kaszą lub ziemniaczkami.
Trzeba pamiętać, aby do smażenia, duszenia używać oleju RZEPAKOWEGO ( słonecznikowy ma niską temperaturę palenia ), masła KLAROWANEGO ( zwykłe ma niską temperaturę palenia ) lub oliwę, ale nie virgin, ponieważ ta też ma niską temperaturę palenia.
Smacznego:)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*