środa, 16 maja 2012

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

Została nam kapusta z wczoraj, więc stwierdziłam, że z czymś trzeba ją zjeść. Akurat bitki nie są moim ulubionym daniem, ale są idealne, żeby przygotować je rano - przed pracą.


Bitki w sosie cebulowym


Składniki:

- pół polędwiczki wieprzowej,
- 3 cebule,
- mąka ( 2 łyżki ),
- olej ( 4 łyżki ),
- masło ( 2 łyżki ),
- ząbek czosnku,
- liść laurowy ( x2 ), ziele angielskie ( x 4 ),
- pieprz, vegeta natur,
- łyżeczka cukru,
- opcjonalnie grzybki suszone

Wykonanie:







  1. Polędwiczkę kroimy w plasterki i rozbijamy. Nacieramy z dwóch stron vegetą natur ( sól nie daje takiego efektu smakowego, a zwykła vegeta ma glutaminian sodu - FUJ!! ) i posypujemy pieprzem.
  2. Cebule kroimy w piórka. W garnku na małym ogniu na płytce podgrzewamy 3 łyżki oleju i jedną łyżkę masła. Wrzucamy cebulkę - posypujemy cukrem, vegetą i pieprzem.
  3. W tym czasie obtaczamy kotleciki w mące, rozpuszczamy na patelni łyżkę oleju z łyżką masła. Obsmażamy kotleciki z dwóch stron.
  4. Do cebulki wrzucamy obsmażone kotleciki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zgnieciony ząbek czosnku i grzybki suszone. Zalewamy 1/5 szklanki wody. Mieszamy.
  5. Całość dusimy od 30 min do 45 min. ( jak kto lubi, polędwiczki są już gotowe po pół godzinie).
Podawać z kaszą lub ziemniaczkami.

Trzeba pamiętać, aby do smażenia, duszenia używać oleju RZEPAKOWEGO ( słonecznikowy ma niską temperaturę palenia ), masła KLAROWANEGO ( zwykłe ma niską temperaturę palenia ) lub oliwę, ale nie virgin, ponieważ ta też ma niską temperaturę palenia.

Smacznego:)
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*