Składniki:
- ok. 10 truskawek,
- 2 garści mrożonych malin,
- 6 łyżek cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- małe opakowanie śmietanki 30 lub 36% do ubijania,
- paczka biszkoptów lady fingers,
- biała czekolada ( do rozpuszczenia ),
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki nutelli,
- 2 dojrzałe banany,
- likier ( ja używam baileysa ),
- opcjonalnie kakao do posypania.
Wykonanie:
- Truskawki kroimy na kawałki. Wrzucamy do rondelka razem z malinami, zasypujemy cukrem i gotujemy ok. 5-7 min. Odstawiamy do ostygnięcia po czym miksujemy blenderem.
- W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę.
- Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i banany - miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i mieszamy wszystko. Odkładamy 1/3 masy i miksujemy z nutellą.
- W pucharkach ( albo w jakimś pojemniczku ) układamy biszkopty, pokrapiamy je likierem, wykładamy pierwszą część masy, na to mus z owoców, znów biszkopty, likier, na to biała masa - i tak do wyczerpania składników.
- Wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :)
Ilościowo wygląda to tak:
Dwa opakowania są na wynos, dwa pucharki na użytek domowy ;)
Smacznego :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*