Fajitas
Składniki:
- ok. 40-50 dkg CHUDEJ wołowiny ( w tym przypadku 30 dkg polędwicy wołowej, 20 dkg ligawy),- 1 duża czerwona cebula,
- po połowie papryk: zielonej, czerwonej i zółtej,
- 5 łyżek pomidorów z puszki,
- tortille ( ilość zależna od spożywających),
- papryczka chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka kuminu, kolendry, oregano,
- oliwa/olej,
- opcjonalnie sok z połowy limonki.
Wykonanie:
Yoda zawsze na posterunku ;) |
- Mięso umyć, oczyścić z błon i przerostów. Pokroić w paski.
- Czosnek obrać, zmiażdżyć, posiekać. Papryczkę chilli pokroić w plasterki.
- W moździerzu rozetrzeć kumin i kolendrę.
- Wszystko dodać do mięsa. Posypać jeszcze łyżeczką oregano. Zalać oliwą i zamarynować przez parę godzin albo i całą noc( ja to ogarniam rano, w porze obiadowej mięsko już jest dobrze zamarynowane).
- Po tym jak mięso już się zamarynuje kroimy paprykę w paseczki i cebulę w krążki.
- Na patelnię wrzucamy mięso. Podsmażamy ok 5 minut. Następnie wrzucamy paprykę (opcjonalnie skrapiamy sokiem z limonki). Po ok. 10 minutach wrzucamy pomidorki krojone (z puszki).
- Jak już papryka będzie dość miękka - wrzucamy cebulę. Smażymy wszystko ok. 5 minut.
- Na oddzielnej patelni podgrzewamy tortille(bez tłuszczu!!!).
- Podajemy z kwaśną śmietaną, guacamole i salsą pomidorową.
Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Fajitas z reguły drobię z mięsa drobiowego. W takim wydaniu, jak u Ciebie musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wersji z wołowinką :)
Usuń