piątek, 18 maja 2012

Fajitas z wołowiną

Jedno z ulubionych dań mojego Mężczyzny. No i sam je robi. Ja tylko pomagam :)

Fajitas


Składniki:

- ok. 40-50 dkg CHUDEJ wołowiny ( w tym przypadku 30 dkg polędwicy wołowej, 20 dkg ligawy),
- 1 duża czerwona cebula,
- po połowie papryk: zielonej, czerwonej i zółtej,
- 5 łyżek pomidorów z puszki,
- tortille ( ilość zależna od spożywających),
- papryczka chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka kuminu, kolendry, oregano,
- oliwa/olej,
- opcjonalnie sok z połowy limonki.

Wykonanie:













Yoda zawsze na posterunku ;)
  1. Mięso umyć, oczyścić z błon i przerostów. Pokroić w paski.
  2. Czosnek obrać, zmiażdżyć, posiekać. Papryczkę chilli pokroić w plasterki.
  3. W moździerzu rozetrzeć kumin i kolendrę.
  4. Wszystko dodać do mięsa. Posypać jeszcze łyżeczką oregano. Zalać oliwą i zamarynować przez parę godzin albo i całą noc( ja to ogarniam rano, w porze obiadowej mięsko już jest dobrze zamarynowane).
  5. Po tym jak mięso już się zamarynuje kroimy paprykę w paseczki i cebulę w krążki.
  6. Na patelnię wrzucamy mięso. Podsmażamy ok 5 minut. Następnie wrzucamy paprykę (opcjonalnie skrapiamy sokiem z limonki). Po ok. 10 minutach wrzucamy pomidorki krojone (z puszki).
  7. Jak już papryka będzie dość miękka - wrzucamy cebulę. Smażymy wszystko ok. 5 minut.
  8. Na oddzielnej patelni podgrzewamy tortille(bez tłuszczu!!!).
  9. Podajemy z kwaśną śmietaną, guacamole  i salsą pomidorową.
Smacznego:)

K & M

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Fajitas z reguły drobię z mięsa drobiowego. W takim wydaniu, jak u Ciebie musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wersji z wołowinką :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*