poniedziałek, 7 maja 2012

MUSAKA mięsna i wege ;)

   


   No to zaczynamy blogowanie. Głowa już nie ta i niestety nie jest w stanie pomieścić wszystkich przepisów. Stwierdziłam, że internetowa książka kucharska przetrwa najdłużej ;)


Przejdźmy jednak do dzisiejszego przepisu, czyli do musaki.
Uwielbiam bakłażany i wszystko co się z nich robi. Dziś na obiad będę katować mojego Mężczyznę wersją mięsną, jednak wersja wege też jest pyszna.


MUSAKA mięsna:


Składniki:



- 2 dość duże bakłażany,
- 30 dkg mielonego mięsa z indyka,
- 30 dkg mielonego mięsa z szynki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów krojonych lub 3-4 świeże ( pomidory jeszcze nie są najlepsze, wybieram puszkę),
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kminek mielony - po jednej łyżeczce,
- cynamon, chili - po pół łyżeczki,
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron - do smażenia
- mozzarella - jedna kula.


Wykonanie:

  1. Bakłażany kroimy w plastry ( podłużne lub poprzeczne - jak kto woli ), solimy i odstawiamy na ok. pół godziny( w ten sposób pozbawiamy warzywo goryczki),
  2. Cebule kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy i kroimy w kostkę - wrzucamy wszystko na patelnię z oliwą i smażymy ok. 5 min,
  3. Do cebuli i czosnku dodajemy umyte pomieszane mięso mielone. Solimy, pieprzymy, przyprawiamy i smażymy ok 10-15 min,
  4. Następnie dodajemy pomidory i dusimy ok. 25 min.
  5. Odstawione wcześniej bakłażany wycieramy z soli i z soku, który puścił, papierowym ręcznikiem i podsmażamy króciutko na patelni grillowej. Uwaga: bakłażan jest jak gąbka  - wsiąknie praktycznie cały tłuszcz na którym będziemy go smażyć - polecam użyć minimalnej ilości oliwy, bądź podsmażać go szybko "na sucho".
  6. Teraz można już przygotować sos beszamelowy (przepis poniżej ). Dla leniwych: zamiast sosu można pomieszać śmietanę 18% z żółtkiem, solą, pieprzem i ze startym serem.
  7. W naczyniu żaroodpornym układamy: bakłażany, mięso, bakłażany. Wszystko polewamy sosem beszamelowym i posypujemy mozzarellą.
  8. Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

SMACZNEGO!!!!
K.



Sos beszamelowy:


- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1 żółtko,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.


Wykonanie:

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę ( kolor jasnozłoty - trzeba uważać, żeby się nie przypaliła).
  2. Następnie powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając.
  3. Następnie dodajemy przyprawy i jak sos nam zgęstnieje to zdejmujemy z ognia.
  4. Dodajemy żółtko, mieszamy - sos gotowy!

MUSAKA wege:

Składniki:

- 2 bakłażany,
- 2 opakowania sera feta,
- 5 pomidorów lub 2 puszki całych pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- bazylia świeża + suszona,
- szczypta cynamonu,
- pieprz
- mozzarella - 2 kule,
- oliwa z oliwek.

Wykonanie:
  1. Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny,
  2. W tym czasie możemy pokroić fetę w plasterki, sparzyć, obrać i pokroić w plasterki pomidory oraz pokroić czosnek w plasterki,
  3. Bakłażany wytrzeć z soli i puszczonych soków ręcznikiem papierowym,
  4. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć warstwę bakłażanów, następnie świeżą bazylię z czosnkiem, na to ser feta posypany pieprzem,cynamonem; na to pokrojone w plasterki pomidory, znów bakłażany - a na koniec mozzarella pokrojona w plasterki.
  5. Piec ok. 45-50 min w temperaturze ok. 180 stopni.
Danie nadaje się też na grilla - mniejsze porcje należy zawijać w folię aluminiową (pominąć górnego bakłażana).






SMACZNEGO!
K.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*