Czas przygotowania: 5 minut,
Czas smażenia: ok. 10 minut
Składniki:
suche:- 200 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- odrobina soli,
mokre:
- 200 ml maślanki lub mleka,
- łyżka roztopionego masła,
- 2 duże jajka ( ja akurat miałam z podwójnym żółtkiem).
Wykonanie:
- W jednej misce pomieszać suche składniki, w drugiej mokre.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy ( tylko do połączenia składników, grudki mają zostać). Dosypujemy borówki.
- Smażymy na małej ilości masła ( ja użyłam za dużo, fajniejsze wychodzą prawie z suchej patelni ) nakładając po parę łyżek ciasta ( ja wykładałam 2 łyżki ). Jak pojawią się pęcherzyki na cieście to dopiero przekładamy na drugą stronę.
Podawać z cukrem pudrem lub tradycyjnie z syropem klonowym.
Jeśli zrobimy pancakes'y bez borówek to możemy podawać z czymkolwiek: dżemem, miodem.
Smacznego:)
K.
uwielbiam pancakes i z borówkami, muszą być pycha!
OdpowiedzUsuń